Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risk för oönskade graviditeter med moralklausuler

Publicerad: 31 januari 2013, 11:43

Fluffiga och oklara moralklausuler för dagen efter-piller kan ställa till stora problem för kvinnor i Storbritannien och Irland, anser en grupp kritiska apotekare i Journal of Medical Ethics.


I Storbritannien och Irland får apotekare lov att neka en kvinna som vill ha receptfria dagen efter-piller på apotek, om de i stället hänvisar henne till ett annat apotek där någon är villig att lämna ut läkemedlet.

Samvetsklausulerna låter därmed apotekare sätta sin egen moral och religiösa åskådning framför kundens önskan om att slippa en graviditet.

Klausulerna ignorerar principen om patientens självbestämmande, ”en hörnsten i nutida sjukvård”, skriver apotekarna i tidskriften.

Och vad händer om patienten inte har något alternativt apotek att hänvisas till, inom de 72 timmar som dagen efter-piller fungerar? Den frågan ställer författarna och konstaterar att det i dagens regler inte finns något som specificerar vad som gäller då.

Reglerna måste vara lika för alla, över allt, anser de, och kräver tydligare regler: ”Antingen måste alla apotekare lämna ut dagen efter-piller till alla patienter som möter de kliniska kriterierna och som efterfrågar dem … eller också måste apotekare neka till att både lämna ut och att hänvisa patienter vidare.”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev