Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risken för hjärtinfarkt kan påverkas av njurarna

Publicerad: 20 december 2005, 09:53

Njurfunktionen kan avslöja risken för hjärtinfarkt bland till synes friska äldre personer. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Archives of Internal Medicine.


Forskarna vid Erasmus Universitair Medisch Centrum, Rotterdam, Nederländerna, genomförde en studie med 4 484 till synes friska personer med en medelålder på nära 70 år. Under studieperioden som varade i genomsnitt närmare nio år drabbades 4,9 procent av deltagarna av en hjärtinfarkt.

Studien visar att en minskning av filtrationen i njurarnas glomeruli, motsvarande 10 milliliter per minut per 1,73 kvadratmeter, kunde kopplas till 32 procent ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt under studieperioden. Forskarna kunde även visa att risken att drabbas av en hjärtinfarkt var tydligt ökad hos den fjärdedel av deltagarna som hade lägst uppmätt filtration, jämfört med dem som hade högst filtration. Risken var dessutom oberoende av riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och ateroskleros.

Forskarna anser att graden av nedsatt njurfunktion kan ha större betydelse för utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom än man tidigare har trott, samt att tidig diagnos och behandling av nedsatt njurfunktion kan hjälpa till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev