Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Risken med stentar tonas ned

Publicerad: 5 november 2007, 14:01

En ny amerikansk studie tonar ned riskerna med så kallade läkemedelsstentar i hjärtats kranskärl. Studien presenteras vid den pågående amerikanska hjärtläkarkongressen American Heart i Orlando.


I studien ingick cirka 20 000 patienter från delstaten Massachusetts. 65 procent av dem fick stentar som avger läkemedel inopererade 2003 eller 2004, och övriga fick stentar utan läkemedel insatta under samma tidsperiod.

Två år senare hade 9,4 procent av dem som fick läkemedelsavgivande stentar avlidit, jämfört med 11,9 procent av dem som fick stentar utan läkemedel. 10,8 procent av dem som fick stentar med läkemedel hade drabbats av hjärtinfarkt, mot 11,8 av dem med obehandlade stentar.

Den aktuella studien har genomförts av forskare vid Harvard Medical School, USA, och resultaten presenterades vid det amerikanska expertmötet American Heart under gårdagen.

Resultaten ligger i linje med de senaste rönen från det svenska Scaar-registret, som presenterades vid kongresserna ESC i Wien och TCT i Washington tidigare i höst, se Dagens Medicin nr 42/07.

Tidigare har Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Cardiologföreningen gemensamt manat till återhållsamhet med användning av läkemedelsstentar, mot bakgrund av den möjliga förhöjda risken för hjärt-kärlhändelser. I december ska aktörerna enas om nya gemensamma rekommendationer, baserade på de senaste studieresultaten.

Mer om studien på American Heart Associations hemsida.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News