Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Risker med läkares ensamarbete utreds av Arbetsmiljöverket

Publicerad: 12 november 2008, 08:16

Det är farligt för läkare att jobba ensamma. Det anser Arbetsmiljöverket, som nu granskar säkerheten vid ett antal hälsocentraler.


Läkare som ofta jobbar sent på mottagningar och gör hembesök löper större risk än andra att bli utsatta för hot och våld, anser Arbetsmiljöverket.

– Att arbeta ensam som vårdpersonal är riskfyllt och värst är det för läkare som tar emot och arbetar ensamma med patienter, säger Efva Åström, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Nyligen granskade Arbetsmiljöverket hur hotbilden såg ut mot personal på akutmottagningar och ambulanspersonal. Nu har Arbetsmiljöverket i Härnösands distrikt gått vidare och granskar säkerheten vid olika hälsocentraler, det vill säga vårdcentraler.

Undersökningen beräknas vara klar i februari, men redan nu kan man enligt Efva Åström se att läkarna är den grupp som till störst del arbetar ensamma.

– Samma risker finns för alla ensamarbetande läkare. Privatläkare är en grupp läkare där ensamarbete är vanligt och därför är de utsatta, säger hon.

 Bra rutin kan förebygga hot
Hon framhåller vikten av att ha väl fungerande rutiner vid hot och våld. Det saknas ofta i dag,  inte minst när det gäller att förebygga våldsamma händelser, säger Efva Åström.

Åtgärderna som krävs för att få en miljö säkrare är inte stora. Att ha låsta dörrar, larm, flera ingångar till ett rum, ha ett system så man vet vem patienten är och att man har en kollega som man ringer till före och efter man varit på hembesök är några exempel på hur man kan göra arbetsmiljön säkrare.

– Det gäller att få in denna typ av säkerhetstänkande i allt arbete, säger Efva Åström.

Nyligen dömdes en patient till tio månaders fängelse för att ha uppträtt mycket aggressivt och försökt kasta ut sin läkare genom fönstret, vilket skulle ha inneburit ett fall på tre meter. Patienten var berusad och försökte tvinga läkaren att skriva ut ett intyg.

Händelsen inträffade på kvällstid, när läkaren var ensam på en praktik i Mjölby. Läkaren har mått dåligt sedan händelsen och vågar inte längre jobba ensam.

Okänt för facket

Men Gunnar Welander, ordförande för Privatläkarföreningen, beskriver våld eller hot om våld som en ovanlig företeelse bland föreningens medlemmar.

– Jag har inte hört talas om något sådant fall under de fem år jag har varit ordförande. Skulle det förekomma är det naturligtvis mycket allvarligt, säger han.

Vartannat år skickar föreningen ut en enkät till sina medlemmar. Eftersom frågan om hot och våld har diskuterats i samband med Arbetsmiljöverkets undersökning kommer nästa enkät att ta upp ämnet.

– Jag tror inte att det finns något mörkertal, men eftersom tiderna förändras är saken värd att undersöka, säger Gunnar Welander.

Christer Sjödin, ordförande i Stor-Stockholms privatläkarförening, har arbetat som privatläkare i 27 år.
Trots att han under långa perioder har arbetat ensam har han inte känt sig hotad och han vidtar inga försiktighetsåtgärder i sitt arbete.

– Enda gången jag har känt mig fysiskt rädd var när jag arbetade på en psykiatrisk mottagning och skulle skriva ett vårdintyg till en alkoholiserad tungviktsboxare, säger han.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev