Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Riskerar vite för felplacerade sängar

Publicerad: 27 december 2012, 07:47

Arbetsmiljöverket hotar Gävle sjukhus med vite i miljonklassen om inte sängarna placeras rätt. ”Fel fokus”, tycker landstingsdirektören.


Arbetsmiljöverket anser att Gävle sjukhus brutit mot arbetsmiljövillkoren nio gånger. Nu hotas sjukhuset av vite i miljonklassen.

Sedan 2006 får sjukhuset inte placera sängar för tätt ihop eller mot väggen. Men när Arbetsmiljöverket kontrollerat sängarna upptäcktes det att reglerna inte efterlevs. Just nu riskerar sjukhuset vite på 1,8 miljoner kronor.

–  Det är ett belastningergonomiskt villkor, det ska finnas förutsättningar för personalen att jobba på ett säkert sätt. Det är angivet i villkoret i förbudet att det ska finnas minst 80 centimeter på båda sidor, säger Mia Carnerius, arbetsmiljöinspektör i Gävle, till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Landstingsdirektören i Landstinget Gävleborg, Svante Lönnbark, tycker att Arbetsmiljöverket är för petiga när de gör sina kontroller.

– Jag tycker vi har fått ett felaktigt fokus när vi pratar om millimeter, säger han till radion.

Svante Lönnbark tycker att det är viktigare att landstinget och kommunerna samarbetar för att undvika överbeläggningar på sjukhuset.

– De pengarna kan kunnat användas på ett betydligt bättre sätt än att betalas i böter. Jag tycker också att Arbetsmiljöverket ska titta lite på hur vi och kommunerna tillsammans kan förbättra verksamheten. Det ligger inte bara på en part att få till det här, säger han.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev