Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

RMV ska granska 16 journaler i mordutredning mot läkare

Publicerad: 15 April 2010, 07:09

RMV ska granska 16 journaler i mordutredning mot läkare

Foto: Centrallasarettet Växjö. Foto: Michael Breider

Rättsmedicinalverket har nu sagt ja till att granska 16 patientjournaler i fallet med den mordmisstänkte läkaren i Växjö.


Läkaren är skäligen misstänkt för mord i ett fall, sedan en anhörig anklagat honom för att ha förkortat en patients liv med en kaliuminjektion. Under utredningen har polisen gått igenom uppemot 80 journaler från patienter som avlidit för att se om det finns fler liknande fall.

16 av journalerna ska nu granskas närmare.

– Vi har ingen teknisk bevisning och inga kroppar att obducera. Den grundläggande fråga som vi vill ha svar på är om sjukdomsbilden är förenlig med dödsfallen i de resterande ärendena, säger kammaråklagare Johan Henningsson till Svenska Dagbladet.

Förra veckan rapporterade Dagens Medicin om att varken Socialstyrelsen eller Rättsmedicinalverket, RMV, ville granska journalerna. Sedan dess har RMV ändrat inställning, och i går, onsdag, lämnade myndigheten definitivt klartecken.

Den mordmisstänkte läkaren nekar till brott.

– Vi har inget att erinra mot att detta körs i botten. Granskningen kommer att visa att min klient inte har gjort något fel, säger hans försvarsadvokat Leif Silbersky till Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Myndigheter vill slippa att granska journaler i mordfall

Patientjournaler ska ge svar om misstänkt dödshjälp

Misstankar mot läkare stärks

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev