Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

RMV vill ha virtuella obduktioner

Publicerad: 15 Februari 2007, 14:07

Rättsmedicinal-verket vill att virtuella obduktioner genom datortomografi ska införas över hela landet. I Linköping har tekniken använts med stor framgång i flera år.


Det är på centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, i Linköping som metoden med virtuella obduktioner har praktiserats sedan 2003.

Cirka 160 datortomografiundersökningar av avlidna har genomförts, och det är i dag rutin att alla kroppar undersöks virtuellt om det finns misstanke att dödsfallet orsakats av en annan person, skriver Landstinget i Östergötland i ett pressmeddelande.

På 20 sekunder ger datortomografen en detaljerad tredimensionell bild av kroppen, en bild som sedan virtuellt kan skäras upp lager för lager och analyseras.

– En undersökning kostar 3 000 kronor och sparar värdefull utredningstid, säger överläkare Anders Persson, föreståndare för CMIV.

De virtuella obduktionerna har visat sig så effektiva att Rättsmedicinalverket, RMV, nu vill att tekniken ska användas i hela landet.

– Tanken är att inom några år skall alla som obduceras i Sverige först genomgå en virtuell obduktion liknande den här, säger Johan Berge, avdelningschef vid rättsmedicinska avdelningen på RMV.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev