Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Robot får jobb hos Apoteksgruppen

Publicerad: 6 mars 2015, 13:28

Plockrobot från tillverkaren Willach.

Foto: Willach

Med ett helautomatiserat läkemedelsskåp på apoteket, kopplat till receptsystemet, kan farmaceuten stå kvar vid kassadisken när rätt förpackning rasslar ut. I vår börjar införandet hos Apoteksgruppen.


Huruvida ett enskilt apotek ska investera i en plockrobot, som de ofta kallas, får apoteket avgöra självt. Generellt lönar sig en sådan investering bättre ju större apoteket är. Men Apoteksgruppens huvudkontor deltar i ett arbete som nu är i slutfasen, att länka ihop robotleverantörernas styrsystem med apotekskedjans receptexpeditionssystem, så att en knapptryckning på kassadatorn ska räcka för att patientens förskrivna läkemedel ska rutscha ut på disken.

– Den första apoteksägaren planerar att installera det på sitt apotek i maj, säger Apoteksgruppens it-chef Ola Ebenhart till Dagens Apotek.

Det finns olika former av automatiserade lösningar för apotek, men en vanlig typ är just skåpet som står bakom kassan, och likt en varuautomat släpper ut i ett fack just det som kunden ska ha. I vissa fall åker läkemedlen rutschkana ända till kassaplatsen.

Syftet är att spara arbetstid i flera led, samtidigt som risken för att plocka fel förpackning försvinner. Att expediera en kund går snabbare, vilket vid en given bemanning minskar risken för köer. Och inte minst förenklas inleveranserna, är det tänkt. Streckkodsförsedda förpackningar skannas och läggs in i ett mottagningsfack. Placeringen av dem i skåpet sköter roboten själv.

Länken mellan robotarnas och apotekskedjans system utvecklas av it-konsulten CGI, som därigenom hoppas bli en viktig leverantör för Apoteksgruppens lokala apotek. Plockrobotarna som sådana kommer från tillverkare såsom de tyska företagen Apostore och Willach. Enligt Willach kan det exempelvis rymmas upp till 18 000 läkemedelspaket i ett automatiserat skåp som upptar 10 kvadratmeter golvyta.

Apoteksrobotarna finns i vitt skilda storlekar, och det finns standarder för hur de pratar med sin omvärld. Apoteksgruppens projekt innebär alltså inte att apoteken i kedjan binds upp för bestämda modeller, storlekar eller märken.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev