Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Robot stoppar darret vid titthålsoperation

Publicerad: 1 mars 2006, 08:20

En robot har tagit titthålskirurgin vid Universitetssjukhuset i Lund ett steg framåt. Nu kan till exempel kraftigt överviktiga kvinnor med livmodercancer titthålsopereras, vilket sänker infektionsrisken. Men det finns också svårigheter med roboten.


Jan Persson, överläkare vid kvinnokliniken i Lund, beskriver robotens största fördel som ökad rörlighet och precision.   Den som opererar med roboten sitter bekvämt i en stol.

Armstöden mynnar ut i två styrhandtag, ungefär som joysticks. De är ledade åt alla håll, som en handled. Operationsinstrumenten som finns inne i patienten är lika rörliga längst fram, och instrumenten följer exakt de rörelser operatören gör.

- Små ofrivilliga rörelser, som darrningar, kommer däremot inte med, säger Jan Persson.

Det här är en skillnad mot vanlig titthålsteknik, då de långa "pinnarna" är stela framme i spetsen. De tvingar dessutom fram en svår arbetsställning, där den opererande läkaren står med högt lyfta armar för att hålla "pinnarna", samtidigt som blicken ska vara höjd för att följa rörelserna på en tv-skärm.

Den tröttande arbetsställningen kan i värsta fall påverka precisionen.

- Det kan vara svårt att hålla koncentrationen uppe under långa operationer, säger Jan Persson.

Vid robotoperationer är det en robotarm som håller kameran. Operatören bestämmer exakt åt vilket håll kameran ska vara vänd, och kameran är helt stilla. Därför kan operatören gå nära det opererade området och få förstoringar. Vid en vanlig titthålsoperation håller en assistent kameran. Om assistenten darrar till, kan det komma kladd på linsen, som måste tas ut och rengöras.

Bra bild men lång startsträcka  Robotens kamerabild har mer djup än den som ges vid vanliga titthålsoperationer.

- Vi får så långt som möjligt en äkta tredimensionell bild, som gör det lättare att styra instrumenten, säger Jan Persson.  Men det tar tid att operera med roboten. Utrustningen tar längre tid att starta och roboten tar plats, så det är svårare att assistera vid operationen.

- Vi använder roboten endast om det innebär en kvalitetsvinst gentemot vanlig titthålsteknik.

Det gäller till exempel för kraftigt överviktiga kvinnor med livmodercancer. De har tidigare varit svåra att operera genom titthål, eftersom bukväggen kan vara för tung och fettvävnad i bukhålan gör arbetsutrymmet snävare.

Infektionsrisken minskar  Med roboten är det mindre problem, eftersom dess fyra armar inte tröttas. En arm kan hålla undan vävnader eller bukvägg, medan två hanterar instrument. Den fjärde håller kameran.   Att just överviktiga kvinnor opereras med titthålsteknik är en stor vinst, anser Jan Persson.

- Vid vanlig bukkirugi löper de större risk att få infektioner i operationssåren, så det är bra med små snitt. Blir de dessutom sängliggande med en infektion löper de större risk än andra att få en blodpropp, säger han.

Kvinnokliniken i Lund har även lyckats göra radikala hysterektomier, där lymfkörtlar samt livmoder och vävnaden runt livmoderhals och övre delen av slidan tas bort. Ingreppet görs vid livmoderhalscancer och har i Sverige tidigare inte kunnat göras helt med titthålskirurgi.

Titthålsopererade har en snabbare läkning av bukväggen. Patienter som behöver cellgift eller strålning får det därför tidigare.

- Intuitivt känner jag som läkare att det är bra, både psykologiskt och ur botandesynpunkt, att ge sådan behandling så snabbt som möjligt, även om det är svårt att visa dessa fördelar vetenskapligt, säger Jan Persson.

Roboten har även satt cerklage, ett litet "spännband", på en kvinna som riskerade att föda sitt barn för tidigt på grund av tidigare borttagen livmodershals. Flera kvinnor har fått muskelknutor i livmodern borttagna.

Roboten står på plats sedan i höstas. Den delas av kvinnokliniken, urologen, barnkliniken och allmänkirurgen. Den första gynperationen gjordes i oktober. Nu har det hunnit bli ett 30-tal.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News