Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Roche fälls för bjudresa

Publicerad: 25 juli 2018, 11:42

Roches internationella patientföreträdarmöte i mars hölls på Atenaeum Intercontinental i Aten.

Foto: Atenaeum Intercontinental

Informationsgranskningsnämnden anser att Roche ska böta 90 000 kronor efter att ha bjudit patientorganisationer på en ”konsultresa” till Aten.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLifRoche

När läkemedelsföretaget Roche i mars i år anordnade patientföreträdarmötet IEEPO i Aten och i stort sett stod för samtliga kostnader för de inbjudna patientorganisationerna bröt man mot god branschsed. Det slår Informationsgranskningsnämnden vid läkemedelsföretagens branschorganisation Lif fast i ett beslut.

Nämnden, som granskat resan efter att den uppmärksammats i Dagens Medicin, anser att mötet på flera punkter mer liknade en utbildning för patientföreträdarna, och inte att företrädarna var där som konsulter, något som Roche hävdat. Som grund till sitt beslut skriver nämnden bland annat att företrädarna inte fick något konsultarvode, att mötets program inte möjliggjorde den input som Roche sade sig vilja ha samt att mötets längd och antalet deltagare gjorde att det mer liknade en utbildning än en konsultation.

Vid en utbildning får läkemedelsföretag stå för som mest hälften av kostnaderna för patientorganisationer från Sverige och då Roche nu stod för mer än så bröt man mot god branschsed. Informationsgranskningsnämnden anser att överträdelsen var av normalgraden och beslutar att Roche ska betala 90 000 kronor.

Lotta Luciani, kommunikationschef vid Roche, skriver i ett mejl till Dagens Medicin att företaget var övertygat om att det handlat korrekt:

”Framöver kommer vi vara ännu mer noggranna vid klassificering av aktiviteter med patientföreträdare och vi har också sett över våra interna rutiner för denna typ av samarbeten.”

Vid mötet i Aten 2018 deltog tre svenska patientföreträdare. De tidigare patientföreträdarmöten som Roche anordnat 2016 och 2017 berörs inte av Informationsgranskningsnämndens beslut ovan.

Relaterat material

Frågetecken kring patienters ”konsultresor” till Aten

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagLifRoche

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev