Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Röda Korset säger nej till frivilliga från sjukvården

Publicerad: 30 juli 2012, 13:55

Legitimerad sjukvårdspersonal får inte längre ge första hjälpen i Röda Korsets regi. Det slår hårt mot en del av landets frivilliggrupper.


Grupper från Röda Korset ger första hjälpen vid bland annat idrottsevenemang och konserter. Av 600 frivilliga är 150 legitimerad medicinsk personal som deltar på sin fritid. Men efter att ha fått en promemoria från Socialstyrelsen har Röda Korset kommit fram till att de måste tacka nej till sjuksköterskor, läkare och annan legitimerad personal från och med i höst.

– Socialstyrelsen säger inte att vi måste göra oss av med sjukvårdspersonalen, men att de står under journalföringsplikten. Det är för stor organisation för oss att börja med journalföring, säger Jonas Prawitz, chef för enheten beredskap och krishantering inom svenska Röda Korset.

Socialstyrelsen är positiv till att sjukvårdsanställda deltar som frivilliga, skriver avdelningschefen Anders Printz i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Men han skriver också att Socialstyrelsen har utrett frågan och kommit fram till att det inte går att göra undantag från reglerna om att sjukvårdsinsatser som utförs av legitimerad personal ska dokumenteras. ”Den som tas om hand av legitimerad personal ska alltid kunna räkna med att han eller hon får en god och säker vård”, skriver Anders Printz.

Jonas Prawitz är förvånad över Socialstyrelsens slutsatser.

– När vi bad Socialstyrelsen om en tolkning 2008 kom de fram till att första hjälpen inte är sjukvård. 2012 gör de en helt ny tolkning och mig veterligen har det inte hänt något inom lagstiftningen och inte heller inom vår verksamhet som har samma kvalitetskrav som tidigare.

Enligt Jonas Prawitz gör Röda Korsets grupper 7 500 omhändertaganden per år. De har med sig enkel förbandslåda och insatserna handlar till 90 procent om lätta skador som skavsår och vrickningar. Det Röda Korset inte kan hantera hänvisas till sjukvården.

– Det handlar tydligen inte om vad man gör utan vem som gör det. Det okej om jag som lekman ger första hjälpen, men inte om min kollega som är sjuksköterska gör det, säger Jonas Prawitz.

Beslutet får konsekvenser för de första hjälpen-grupper som har stor andel sjukvårdspersonal. Göteborgsgruppen förlorar nära hälften av sina första hjälpare och i Linköping säger gruppen nej till nya uppdrag efter den sista oktober.

Enligt Jonas Prawitz kan promemorian även få konsekvenser för annan sjukvård som utförs av legitimerad personal utanför jobbet.

– Det här innebär att en sjuksköterska inte kan ha med en sjukvårdsväska till sitt barns fotbollsmatch, eftersom hon måste föra journal om hon vårdar ett annat barn än sitt eget, säger han.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev