Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rödgrönblåa koalitioner i Sörmland och Östergötland

Publicerad: 17 oktober 2014, 10:10

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet. Så ser de koalitioner ut som ska leda Landstinget Sörmland och Landstinget i Östergötland de kommande fyra åren.


Samarbetet i Landstinget Sörmland presenterades i dag, fredag, på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. För att kunna få majoritet i budget och valfrågor har den mångfasetterade koalitionen även en valteknisk samverkan med Vänsterpartiet.

– Den nya koalitionen kommer att betona samarbete och öppenhet över partigränserna i syfte att skapa en jämlik hälso- och sjukvård, sade Åsa Kullgren (S), gruppledare och föreslaget finanslandstingsråd i ett pressmeddelande.

Koalitionen presenterade även förslag om bättre schemaläggning, bättre karriärmöjligheter och konkurrenskraftiga arbetsvillkor. Personalfrågorna ska, enligt pressmeddelandet, ha högsta prioritet under mandatperioden.

Formellt beslut om det nya styret fattas av landstingsfullmäktige den 25-26 november. Då klubbas även nästa års budget.

I går, torsdag, presenterades en liknande koalition söder om landstingsgränsen. Men i  Landstinget i Östergötland får Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet egen majoritet i landstingsfullmäktige.

– Vi presenterar en stabil majoritet som vill leda regionen tillsammans, sade Mats Johansson, Socialdemokraternas gruppledare, i ett pressmeddelande.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev