Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rökare fick sämre effekt av cancerbehandling

Publicerad: 24 april 2006, 10:36

Personer som har rökt får sämre effekt av cellgiftsbehandling mot lungcancer än personer som aldrig har rökt, visar en ny studie.


Även om en person som får lungcancer slutat röka många år tidigare så påverkar denna bakgrund deras chans till överlevnad och hur de svarar på cellgiftsbehandling. Det visar forskaren Anne Tsao och hennes kollegor vid University of Texas i USA i en studie som publiceras online i dag i tidskriften Cancer.

Orsaken till att studien gjordes var att man ville undersöka om behandlingen av den vanligaste formen av lungcancer, icke-småcellig lungcancer, påverkades om patienten rökte under behandlingen eller inte. Detta eftersom det förekommer att rökande patienter som fått diagnosen lungcancer ändå fortsätter att röka.

Anne Tsao och hennes kollegor studerade journaler för 1370 patienter med diagnostiserad icke-småcellig lungcancer som hade behandlats med cellgifter eller strålningsterapi.

Studien kunde inte visa att rökning under pågående behandling hade någon påverkan på denna. Att däremot tidigare ha rökt försämrade effekten av cellgiftsbehandlingen. Före detta rökare hade sämre överlevnad än personer som aldrig rökt.

Enligt forskarna kan detta bero på att personer som aldrig rökt bland annat har färre sjukdomar utöver cancern som kan påverka deras överlevnad och på att de hade bättre lungfunktion.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev