Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rökning och övervikt minskar chansen att få provrörsbarn

Publicerad: 5 april 2005, 07:54

Rökning och övervikt har förödande effekter på chansen att få barn med hjälp av provrörsbefruktning. Om kvinnan röker är chansen lika liten som om hon vore tio år äldre, enligt en nederländsk studie.


Allra tydligast var sambanden för kvinnor vars svårigheter att bli gravida inte kunde förklaras på något annat sätt.

Resultaten presenteras av forskare från tolv centra i Nederländerna, som undersökte data om 8 457 kvinnor som genomgick provrörsbefruktning, IVF, under åren 1983-1995.

Forskarna undersökte om den första behandlingscykeln lyckades, och analyserade livsstilsfaktorer och uppgifter om kvinnornas och deras partners reproduktiva hälsa.

Kvinnorna delades in i fyra olika grupper, utifrån orsakerna till att de behövde genomgå IVF. I hela gruppen var chansen att få ett barn 15,2 procent per behandlingscykel. Störst chans hade paren som var subfertila av okänd anledning, 17,8 procent.   Mer än 40 procent av kvinnorna rökte vid tiden för behandlingen, och 7 procent var överviktiga, med ett kroppsmasseindex över 27.

Chansen att föda ett levande barn minskade med kvinnornas ålder, 2 procent per år. I alla subgrupper hade rökare lägre chans, för alla kvinnor tillsammans minskade chansen med 28 procent. Effekten var störst i gruppen som var subfertila utan känd orsak, där var chansen 20 procent för ickerökare, men bara 13 för rökare. Enligt forskarna minskar rökning en 20-årings chanser att få barn så att de blir jämförbara med om hon vore tio år äldre.

Även risken att få missfall var förhöjd bland kvinnor som rökte, 21 procent jämfört med 16 procent bland ickerökarna.

Övervikt minskade chansen att få barn efter en första behandling med 33 procent. Även har var effekten störst i gruppen med oförklarad subfertilitet.

Forskarna anser att både rökning och övervikt har förödande effekter på chanserna att bli föräldrar. Men samtidigt pekar de på att paren genom att sluta röka och gå ned i vikt kan göra mycket för att öka sina chanser att lyckas med IVF.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev