Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rökning under graviditeten ger barn retbara luftrör sent i livet

Publicerad: 12 juni 2007, 12:55

Barn som utsätts för rökning under fosterstadiet riskerar att drabbas av retbara luftrör och dålig lungfunktion. Symtomen kan finnas kvar upp i vuxen ålder, enligt en svensk studie som presenteras i dag, tisdag.


Forskare vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg har följt 101 barn som före två års ålder vårdats på sjukhus för förkylningsastma i samband med virusinfektion.

Nyligen publicerade de resultat som visar att de barn som utsattes för passiv rökning under barnaåren hade ökad risk att vara drabbade av astma vid 18 års ålder, ett fynd som motsade en föreställning att barnastma växer bort med åldern.

I en studie som presenteras i dag, tisdag den 12 juni, på den internationella allergikongressen EAACI i Göteborg har forskarna visat att den passiva rökningen troligen ökar risken för astma i tidig vuxen ålder på två sätt, dels via en biologisk påverkan under graviditeten och dels genom en social påverkan under uppväxten.

– Vi finner en koppling mellan att ha blivit utsatt för passiv rökning under fosterlivet och att senare få hyperreaktiva, eller lätt rebara, luftrör. Det verkar också finnas ett motsvarande samband till något sämre lungfunktion, säger Emma Goksör, ST-läkare vid Drotting Silvias barnsjukhus och doktorand vid Sahlgrenska akademin, en av forskarna som står bakom den aktuella studien.

Enligt resultaten i studien är passiv rökning under de tidiga barnaåren däremot främst förknippat med en ökad risk för att barnen själva bli rökare i tidig vuxen ålder, vilket i sig är en risk för att utveckla astma.

Forskarna kunde också se en icke-signifikant koppling mellan exponering för rök i barnåren och hyperreaktiva luftrör senare i livet.

– Budskapet i vår studie är att det inte är för sent att sluta röka som förälder om man vill minska risken för sitt barn att bli astmatiker. Även om man utsatt sitt barn för rökning under graviditeten kan ett rökstopp hindra barnet att själv börja röka, säger Emma Goksör.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev