Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rökning under graviditeten kan skada barnets fingrar och tår

Publicerad: 16 januari 2006, 09:21

Om en gravid kvinna röker upp till ett halvt paket cigaretter om dagen ökar risken för att barnet ska födas med missbildningar på fingrar eller tår med 29 procent. Det visar en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Plastic and Reconstructive Surgery.


Forskarna har utgått från de förlossningar som finns i det amerikanska födelseregistret från åren 2001 och 2002, totalt över 6,8 miljoner födslar. På så sätt har forskarna sållat fram 5 171 bebisar som föddes med extra, saknade eller sammanvuxna fingrar eller tår. De har jämförts med en dubbelt så stor kontrollgrupp, där 10 342 barn födda utan dessa missbildningar ingick.

Studien visar ett tydligt samband mellan rökning och risken för missbildningar på fingrar och tår, även då siffrorna justerats för andra faktorer som innebär risk för dessa skador, som till exempel diabetes eller högt blodtryck hos mamman. Totalt föds ett barn per 2 000 till 2 500 med för få, för många eller sammanvuxna fingrar eller tår. Om den gravida kvinnan rökte upp till tio cigaretter per dag ökade risken för missbildningar med 29 procent. Rökte hon ett helt paket cigaretter dagligen ökade risken med 38 procent och var hon en ännu större cigarettkonsument var riskökningen 78 procent.

Forskarna konstaterar att risken att drabbas av denna missbildning trots allt är låg, men att den ökar kraftigt om mamman röker under graviditeten. Att fingrar och tår börjar bildas mycket tidigt på fostret, redan i graviditetens fjärde till åttonde vecka, komplicerar frågan, eftersom en del barn därmed riskerar att skadas redan innan mamman vet om att hon är gravid.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev