Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Röntgenremisser prioriteras om på strejkdrabbade sjukhus

Publicerad: 24 April 2008, 14:12

Sjuksköterskestrejken innebär en kraftigt sänkt kapacitet på röntgenavdelningar runt om i landet. För samtliga är omprioriteringar ett måste, men tillvägagångssättet skiljer sig åt.


Anders Strömquist är verksamhetschef för röntgen vid Lasarettet i Trelleborg, där så gott som all verksamhet nu ligger nere.

– Vi går igenom och omprioriterar alla remisser. Vid misstänkta tumörer, akuta smärttillstånd, allvarliga infektioner och andra fall där vi bedömer att undersökningen inte kan anstå, tar vi kontakt med remittenten och uppmanar denne att skicka patienten till ett annat sjukhus, i första hand Universitetssjukhuset i Malmö.

På Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå vill man också få den som remitterar att ta ett större ansvar.

– Vi försöker trycka tillbaka ansvaret till den patientansvarige läkaren, säger Marie Strand, som är biträdande verksamhetschef för radiologin i Västerbotten.

– ­ Antalet patienter är för stort för att man ska kunna diskutera varje enskilt fall med remittenten, men sjukhusets lokala konflikthanteringsgrupp har gått ut och uppmanat remitterande läkare att bara skicka sådant som är absolut akut.

Enligt Marie Strands uppskattningar utförs nu 150 färre undersökningar per dag än normalt på avdelningen, som en vanlig dag tar emot cirka 400 patienter.

På röntgenkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping är Pia Säfström verksamhetschef. Här har man strategin klar för sig.

– Tillsammans med medicinskt ansvariga läkare går vi varje dag igenom och omprioriterar inkomna remisser. För patienter som redan har påbörjat en behandling kan tiden till undersökning vara helt avgörande. Dessa prioriteras därför om som akuta, säger Pia Säfström.

Klara Ravald

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev