Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Röntgensjuksköterskor ökade lönen med 0,5 procent

Publicerad: 25 april 2012, 10:45

Enligt Vårdförbundets lönestatistik är det stora skillnader i löneökning för medlemmarna. Förlorarna är röntgensjuksköterskor i Norrbotten.


Totalt sett följer Vårdförbundet den generella löneutvecklingen i samhället. Landstingsanställda medlemmar fick 2011 en löneökning på i genomsnitt 2,5 procent. Siffrorna baseras på löneläget för medlemmarna, chefer undantagna, i november 2011.

Bland Vårdförbundets fyra yrkesgrupper är det sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor som haft sämst utveckling av medellönen mellan 2010 och 2011. För landstingsanställda röntgensjuksköterskor ökade medellönen med 2,4 procent i hela landet. I några landsting var ökningen dock mindre än 1 procent. Bland annat är löneökningen bara 0,5 procent i Norrbotten och 0,8 procent i Blekinge. Region Skåne har däremot satsat på röntgensjuksköterskorna. Medellönen där har ökat med 5 procent.

Statistiken för sjuksköterskor, grundutbildade och specialistutbildade, visar att de landstingsanställda totalt har fått en medellöneökning på 2,3 procent. I Stockholm finns de sjuksköterskor som fått störst löneökning, 3,3 procent. Sjuksköterskorna i Stockholms läns landsting är också de som har högst medellön med 28 090 kronor i månaden. Det landsting som har sämst löneutveckling för sjuksköterskor är Blekinge där medellöneökningen ligger på 1,2 procent. Där ligger medellönen på 26 230. Region Halland betalar sina sjuksköterskor sämst med en medellön på 26 057.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev