Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Röntgensjuksköterskor tar över röntgenkollen

Publicerad: 16 december 2016, 13:39

Specialutbildade sjuksköterskorna Ole Sörland och Lars Henriksen på Vrinnevisjukhuset har tagit över röntgengranskningar från läkare.

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

I väntan på en svensk specialistutbildning har två röntgensjuk­sköterskor från Norrköping vidareutbildats i England. Nu tar de över röntgengranskningar från läkarna.

Ämnen i artikeln:

VrinnevisjukhusetRegion Östergötland

Den sista examenstentan är just avklarad och Ole Sörland och Lars Henriksen är hemma på Vrinnevisjukhuset i Norrköping igen, som Sveriges första specialistutbildade röntgensjuksköterskor med kompetens att bedöma röntgenbilder.

Något som annars görs av radiologer.

Nu ska drygt hälften av arbetstiden ägnas åt att självständigt göra bedömningar av röntgenundersökningar.

– Under den tio månader långa utbildningen har vi lärt oss att granska perifera skelett, det innebär främst armar och ben. Det slutgiltiga praktiska provet innebar att vi hade 50 röntgenundersökningar att ta ställning till. Vi hade fyra minuter på oss per undersökning och fick ha högst tre fel, berättar Lars Henriksen.

Jag hoppas att Sverige startar en specialistutbildning så småningom. – Lars Henriksen

Utbildningen har bedrivits på halvfart vid Birmingham city university och bekostats av Region Östergötland.

Regionen hoppas att den ökade kompetensen hos röntgensjuksköterskorna ska innebära att fler bilder kan bedömas på hemmaplan. Bristen på radiologer har hittills inneburit att en stor andel undersökningar skickats till ett externt bolag för granskning, något som kostat.

Eftersom det inte finns någon svensk utbildning till specialiserad röntgensjuksköterska är Lars Henriksen och Ole Sörland något av pionjärer.

Från läkarhåll finns ett visst motstånd mot att lämna ifrån sig arbetsuppgifter. Det är en av anledningarna till att den här typen av specialisering kan vara kontroversiell, tror Lars Henriksen.

– Visst har det funnits läkare som varit lite skeptiska, men acceptansen har vuxit fram och de har varit väldigt professionella och hjälpsamma. Den här typen av skiften får ta tid och växa fram. Jag hoppas att Sverige startar en specialistutbildning för röntgensjuksköterskor så småningom. De studier som gjorts visar att det inte är några skillnader i kvalitet på röntgensvar från en specialiserad röntgensjuksköterska och en radiolog, säger han.

Vid Birmingham city university har specialistutbildningen för röntgensjuksköterskor funnits i 15 år. Lars Henriksen och Ole Sörland har varit där ungefär en vecka i månaden.

– Det har varit nyttigt att se en annan verklighet, vidga sina vyer och möta kollegor i England för att diskutera arbetssätt.

Claudia Weber-Lensing är överläkare och medicinskt ledningsansvarig på röntgenkliniken i Norrköping. Hon är glad över att verksamheten fick möjlighet att utbilda de två röntgensjuksköterskorna.

– Jag tycker att det här är jätteroligt. Dels öppnar vi för en ny karriärväg för röntgensjuksköterskor och dels kan vi se över hur vi använder resurserna bättre. Jag tror att vi på sikt kommer att få en liknande specialistutbildning även i Sverige.

Claudia Weber-Lensing är inte främmande för att fler röntgensjuksköterskor kommer att få möjlighet att specialisera sig utomlands.

– Kanske inte nu, men om tre eller fem år kanske fler kan få chansen.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev