Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rörelsedetektor gav patient lagom mycket smärtlindring

Publicerad: 17 augusti 2010, 13:09

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har utrustat en patient med en unik nervstimulator som ger smärtlindring beroende på hur han rör sig.


Patienten har lidit av svår kronisk nervsmärta sedan han föll från en byggnadsställning och skadade båda handlederna. Nu har han fått hjälp genom en nervstimulator, som ger smärtlindring genom att skicka elektriska impulser till ryggmärgen.

Ryggmärgsstimulering, Spinal Cord Stimulation, har använts som behandlingsmetod sedan 1970-talet. Det nya med stimulatorn i Göteborg är att den har en inbyggd accelerometer som känner av patientens rörelser och anpassar smärtlindringen efter det. Tekniken liknar den som finns i tv-spelet Wii och mobiltelefonen Iphone, men är betydligt mer avancerad.

Tillsammans med ett spanskt sjukhus är Sahlgrenska universitetssjukhuset först i världen med att operera in den nya nervstimulatorn, som kommer från företaget Medtronic. Både patienten och läkarna är nöjda med resultatet.

– De lagrade objektiva uppgifterna om hur ofta läges- och aktivitetsförändringarna sker är mycket betydelsefulla uppgifter för mig som läkare och forskare. Jag får bättre förståelse för effekten av stimuleringen och därmed av hur stimuleringsbehovet ändras över tid, säger Kliment Gatzinsky, överläkare vid sjukhusets neurokirugiska klinik, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev