Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rörigt när Nya Karolinska provades

Publicerad: 27 oktober 2016, 10:52

Tusen personer ingick i den övning som under onsdagen provade Nya Karolinska Solna i skarpt läge. Såväl personal som figuranter, som agerade patienter deltog. Allt gick dock inte som smort.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKS

Delar av personalen var nyfiken och entusiastisk inför att komma in i det nya sjukhuset för första gången medan andra var irriterade och förbannade över att allt inte fungerade som det skulle.

– Det var lite kaotiskt. Många hade inte aktiverat sina inloggningskort och hade problem att få access, det skapade en del problem. Men det kunde man lösa under dagen. Visst finns det saker som måste åtgärdas innan allt flyter, en del av detta ligger på personalen som måste lära sig den nya tekniken, hur larm och loggar fungerar, säger Eva Håkansson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet som var observatör under övningen.

Hur testet gick i stort håller sjukhusledningen nu på att utvärdera. Driftledarna lämnar under dagen sina rapporter om vad som fungerat och inte.

– Ur arbetsmiljösynpunkt ser jag ingen anledning att agera just nu, förutsatt att man kommer med åtgärdsplaner och att personalen tar del av den information och utbildning som finns om den nya tekniken, säger Eva Håkansson.

Under övningen var bland annat barnakuten ”öppen” där figuranter agerade patienter  och anhöriga.

– Det här var en jättegrej och det var bra att vi kunde testa utan riktiga patienter, tycker Eva Håkansson.

Utöver inloggningskort som inte fungerade och larm som gick fel kunde hon konstatera problem med hissarna, vars dörrar inte stängdes som de skulle.

Sjukhusets slutsatser av testet blir klara först under fredagen.

I dagsläget finns inga planer på att flytta fram inflyttningsdatumen, den 20 och 27 november, uppger presstjänsten.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev