Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rörigt styre i Norrbotten

Publicerad: 25 november 2014, 14:46

Det är rödgrön majoritet i landstingsfullmäktige. Men Norrbottens sjukvårdsparti och alliansen styr i landstingsstyrelsen. Landstingspolitiken i Norrbotten är minst sagt rörig just nu.


Det var i förra veckan som Kenneth Backgård, ledare för Norrbottens sjukvårdsparti, överraskande valdes till ordförande för landstingsstyrelsen i Norrbotten. Detta skedde efter att två ledamöter från den rödgröna majoriteten röstat blankt istället för att rösta på den egna kandidaten Kent Ögren (S). Sedan dess har två S-ledamöter valt att bli politiska vildar i landstingsfullmäktige. Dessa två hävdar dock att det inte var de som röstade blankt i omröstningen om ordförande i landstingsstyrelsen.

Valet av Norrbottens sjukvårdspartis Kenneth Backgård till ordförande i landstingsstyrelsen ledde till att förra veckans landstingsfullmäktige ajournerades och återupptogs under tisdagen. När fullmäktige återupptogs valdes Mattias Karlsson (M) till vice ordförande i landstingsstyrelsen efter att ledamöterna från majoritetspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt ner sina röster.  Det betyder att landstingsstyrelsen ska ledas av två företrädare för oppositionen trots att de rödgröna har majoritet både i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige.

Vad detta betyder för hur landstinget i praktiken kommer att styras är oklart.

– Det är svårt att säga hur det kommer att se ut längre fram. Dimmorna måste få skingras, säger Kenneth Backgård till Dagens Medicin.

Men han är tydlig med att han tänker sitta kvar som landstingsstyrelsens ordförande trots att han har en majoritet emot sig.

– Så länge det är jag som håller i klubban så är det jag som har beredningsansvaret och lägger fram förslagen, säger han.

För att få en majoritet bakom sina förslag tänker han följa den överenskommelse om samarbete som Norrbottens sjukvårdsparti, allianspartierna och Vänsterpartiet förhandlade fram efter valet men som Vänsterpartiet sedan valde att överge för att fortsätta samarbeta med S och MP.

– Om vi följer den överenskommelsen har jag svårt att se att vi inte ska kunna få majoritet för våra förslag, säger Kenneth Backgård.

Hur han lyckas med att få igenom sina förslag beror också på hur de två utbrytarna från S-gruppen väljer att göra. De säger till NSD att de kommer att stödja de rödgröna om det tidigare Socialdemokratiska landstingsrådet Kent Ögren avgår. Socialdemokraterna gick dem till mötes genom att rösta bort Kent Ögren från flera tunga poster på tisdagen. Men han sitter fortfarande kvar i landstingsstyrelsen och har ännu inte meddelat om han tänker behålla den posten.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev