Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Röstträning kan behövas vid könsbyte

Publicerad: 29 December 2014, 08:45

För den som byter kön kan det ibland vara svårt att få rösten att hänga med. Ny forskning visar att hormonbehandlingen räcker en bra bit på vägen, men inte alltid ända fram.


Vissa som byter kön bryr sig inte om ifall rösten låter klassiskt manlig eller kvinnlig.

- Men det är olika, för vissa är det väldigt viktigt att rösten stämmer överens med den upplevda könsidentiteten, säger Ulrika Nygren, legitimerad logoped som precis lagt fram sin avhandling vid Karolinska institutet om hur rösten påverkas vid testosteronbehandling för könsbyte.

Hon anser att forskningen är viktig för dem som upplevt detta som ett problem. För dem är det bra att få veta hur rösten förändras.

- Det är fler än vad man tidigare trott som upplever att de får problem med rösten — den är instabil, de är rösttrötta, hesa och upplever att grundtonen i rösten inte sänkts tillräckligt, eller att rösten låter yngre än vad man är, säger hon.

Det är den första gruppstudien som gjorts över längre tid, tidigare har det bara gjorts fallstudier, berättar hon.

I hennes senaste undersökning har hon följt 50 personer som är i processen att korrigera sitt kön från kvinna till man från att de inledde behandling med det manliga könshormonet testosteron och två år framåt. Redan efter tre månader har röstläget sjunkit avsevärt, och det visade sig att rösten fortsatte att fördjupas i upp till tolv månader. Då hade röstläget för de flesta nått nivåer som är vanliga för män.

Ulrika Nygren träffar i sitt arbete som logoped både transmän och transkvinnor som vill ha hjälp att ändra sina röster. För den som föds med manligt kön och genomgår behandling med kvinnligt könshormon för att byta kön till kvinna så förändras inte rösten med hormonbehandlingen. De som vill kan, tillsammans med en logoped, träna rösten till att bli ljusare, för att den ska passa deras könsidentitet som kvinna. Träningen innehåller bland annat övningar som liknar sångövningar och är väldigt krävande, förklarar Ulrika Nygren.

- Det krävs att personen är motiverad och tränar själv varje dag.

Ibland kan det också behövas stämbandsoperation för att höja röstens grundton.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev