Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rött ljus för alternativa borreliametoder

Publicerad: 10 oktober 2013, 08:48

Dagens metoder för att ställa diagnosen borrelia fungerar tillfredsställande men behöver standardiseras, konstaterar SMI som gör tummen ned för alternativmetoderna.


Smittskyddsinstitutet, SMI, har utrett vilka metoder som är bäst för att ställa diagnosen borrelia. Utredningen visar att de serologiska metoder som används i dag oftast är fullt tillräckliga. För den vanligaste diagnosen, Erythema migrans, rekommenderas inte serologi utan det räcker som regel med klinisk bild och sjukdomshistoria.

Vid vissa svårare infektioner, exempelvis dem som drabbar leder eller hjärnan, behöver serologin kompletteras med andra tester, som påvisande av produktion av antikroppar i vätskan runt hjärnan, skriver SMI i sin rapport.

Vid utredningar hos en specialist kan påvisande av bakterien vara aktuellt med till exempel PCR, en testmetod som bara görs på ett fåtal laboratorier i landet.

SMI konstaterar dock att dagens metoder behöver standardiseras, så att det blir lättare att tolka provsvar och att göra jämförelser mellan provsvar från olika laboratorier.

Alternativa metoder för att påvisa borrelia – som urinantigentest, påvisande av borreliainducerad cytokinsekretion, LTT, CD57+, gråskaletest, påvisande av atypiska borreliaformer samt faskontrast eller mörkfältsmikroskopi av bloddroppe – har inte validerats eller utvärderats tillräckligt för att kunna användas i klinisk utredning, skriver SMI.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News