Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

RSV-infektioner drabbade äldre och hjärtsjuka

Publicerad: 28 april 2005, 09:49

RSV-infektioner ger inte bara andningsbesvär hos spädbarn. De kan också ställa till problem för äldre personer och för högriskpersoner med hjärt-, lungsjukdom. Det visar en studie som publiceras i veckans nummer av tidskriften New England Journal of Medicine.


Forskarna som arbetar vid Rochester General Hospital, Rochester, USA, utförde en studie under vintrarna åren 1999-2003, då de utvärderade patienter med luftvägsbesvär. I studien ingick 1 388 patienter som var inlagda på sjukhuset samt 608 friska personer över 65 år och 540 högriskpersoner. Diagnos ställdes genom provtagning.

Studien visar att RSV-infektion årligen drabbade 3-7 procent av de friska äldre deltagarna och 4-10 procent av högriskpersonerna. Bland de äldre friska deltagarna resulterade RSV-infektioner i färre sjukhusbesök än influensa, men ett likvärdigt antal sjukhusbesök bland högriskpersoner.

Studien visar vidare att RSV kunde kopplas till 10,6 procent av fallen där patienter hade lagts in på sjukhus på grund av lunginflammation, 11,4 procent av sjukhusinläggningarna för kroniskt obstruktiv lungsjukdom, 5,4 procent av dem med hjärtsvikt och 7,2 procent av dem med astma.   Forskarna efterlyser med anledning av resultaten ett vaccin mot RSV-infektioner, framför allt till äldre personer och till högriskgrupper.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev