Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rusning efter klamydiatest

Publicerad: 5 februari 2008, 10:35

Sesammottagningen, den enda drop in-mottagningen i Stockholms city där vuxna kan testa sig för könssjukdomar, tvingas varje dag skicka hem upp till 25 patienter otestade.


Antalet klamydiafall ökade kraftigt förra året. Till stor del beror ökningen på att en muterad form av klamydia, som tidigare inte syntes med vanliga tester, upptäcktes i slutet av 2006.

I takt med den ökade smittspridningen ökar också antalet patienter som vill testa sig för sjukdomen, något som märks på Sesammottagningen i Stockholm. Där är trycket nu så stort att personalen tvingas att skicka hem mellan 20 och 25 personer dagligen utan att de fått testa sig. Väntetiderna för ett klamydiatest kan ibland uppgå till tre timmar.

- Tidigare kunde vi ha runt 100 besök per dag. Personalen kände att de inte kunde jobba kvar, säger Lena Marions, medicinskt ansvarig på mottagningen, till tidningen Punkt Se.

Mottagningen har nu tvingats att sätta en gräns på 75 besök per dag, och Lena Marions efterlyser utökade resurser för smittskyddsverksamheten i Stockholm.

- I första hand vill vi utöka öppettiderna till förmiddagarna men det vore önskvärt att få en mottagning till. Annars kan det här bli problem för personalen, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev