Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rutiner skärps efter knivdåd på Ryhov

Publicerad: 11 oktober 2006, 08:55

Nu höjs säkerheten på den avdelning på Länssjukhuset Ryhov där en vårdare knivskars till döds i förra veckan.
– Fler personer ska vara med när en patient kommer in, säger Ingemar Wänebring, huvudskyddsombud.


Den 5 oktober knivskars en 53-årig sjuksköterska på en rättspsykiatrisk avdelning på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping av en patient. Han avled senare av de skador han fick vid överfallet. Den 38-årige patienten greps av polis och anhölls senare misstänkt för mord alternativt dråp.

Ingemar Wänebring, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Länssjukhuset Ryhov, är förvånad över det som skedde.

– Den patienten var långt ifrån den första man skulle kunna tänka sig göra något sådant. Vi ser ingenting som har fallerat i våra rutiner. Men nu måste vi naturligtvis se över alltihop, säger Ingemar Wänebring.

Överfallet skedde då patienten återkom till sjukhuset efter några timmars permission för arbetsträning. Patienten gick in i den sluss som förbinder avdelningen med yttervärlden och som är försedd med en metallbåge. Patienten puttade först undan den kvinnliga vårdare som tog emot honom och överföll sedan den 53-årige sjuksköterskan.

Kan ge färre permissioner
– Vi har haft det här systemet sedan 1994. Det är alltid en i personalen som är direkt exponerad innan patienten har lagt av sig sina metallföremål, säger Ingemar Wänebring.

– Nu måste hela säkerheten ses över. Ett sätt är att alltid vara fler i personalen när man tar emot patienter. Vi kommer att titta både en och två gånger innan vi öppnar dörren för en patient. Det kan också få följden att man blir mer restriktiv med permissioner.

Arbetsmiljöverket har gjort en inspektion på avdelningen och kommer nu att utreda händelsen. Rapporten väntas vara klar först om en månad.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev