Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rydberg (fp) vill förbjuda reklamkampanjer för vacciner

Publicerad: 9 februari 2009, 13:50

EU bör förbjuda reklamkampanjer för vacciner när man nu reglerar läkemedelsinformation till patienter. Det hävdar Birgitta Rydberg (fp), biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.


I en debattartikel i Dagens Medicin i höstas kritiserade Birgitta Rydberg EU-kommissionens förslag till en uppluckring av reglerna kring läkemedelsreklam. Nu förstärker hon sin kritik och förklarar i ett pressmeddelande att EU bör förbjuda reklamkampanjer för vacciner.

Hon anser att det borde vara vården som ska stå för att ge patienter information om receptbelagda preparat.

– Det behövs bra information om både vacciner och andra läkemedel, men den ska komma från oberoende källor, säger Birgitta Rydberg.

Helst skulle hon vilja se ett förbud för läkemedelsföretagen att informera patienter om receptbelagda läkemedel, eftersom det ligger i deras intresse att sälja sina egna produkter.

Birgitta Rydberg tycker att det behövs gemensamma europeiska regler för läkemedelsreklam. Hon menar att man inte kan behandla potentiellt farliga och skattesubventionerade läkemedel som andra varor.

– Kommissionens förslag måste skärpas på flera punkter för att vi ska vara nöjda, annars är det i slutänden Europaparlamentet som måste sätta stopp för en uppluckring av marknadsföringsreglerna för receptbelagda läkemedel, anser Birgitta Rydberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev