Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rydberg (fp) vill ge landsting ansvar för sjukförsäkringen

Publicerad: 20 januari 2010, 07:52

Rydberg (fp) vill ge landsting ansvar för sjukförsäkringen

Foto: Birgitta Rydberg (fp).

Sjukvårdspolitikern Birgitta Rydberg (fp) kritiserar regeringen och vill lägga över ansvaret för sjukförsäkringen på landstingen.


Birgitta Rydberg, biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, tillhör de politiker som dömer ut oppositionens förslag till förändringar i sjukförsäkringen. Mer överraskande är att hon även riktar kritik mot sina alliansvänner i regeringen.

Enligt Birgitta Rydberg är de ansträngningar som har gjorts för att få ner sjukskrivningstalen under den nuvarande mandatperioden inte tillräckliga. Som ett positivt exempel lyfter hon i stället fram försöksverksamheten Finsam under 1990-talet. Där fick landstingen och Försäkringskassan tillgång till en stor del av sjukförsäkringens resurser för att samarbeta kring rehabilitering.

Det duger inte med kortsiktiga, småskaliga projekt. Finsam måste förverkligas i fullformat, så att vi snabbt kan använda pengar till aktiv rehabilitering i stället för passiv sjukskrivning, utan att bryta arm om vems budgeten är , skriver Birgitta Rydberg (fp) i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag, onsdag.

Landstingsrådet kritiserar även Försäkringskassans handläggare och försäkringsläkare för att befinna sig för långt från sjukvårdens vardag. På sikt vill hon därför lägga över ansvaret för sjukförsäkringen på landstingen eller de nya storregionerna.

Läs debattartikeln:

 Sjukförsäkringen ett spel om att slippa Svarte Petter  (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev