Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ryggmärgsskadades gång blev bättre vid elektrisk stimulering

Publicerad: 16 december 2005, 07:44

En apparat som stimulerar musklerna hjälper enligt kanadensiska forskare till att förbättra gångfunktionen hos ryggmärgsskadade personer som inte ansetts kunna bli bättre.


Det är vid University of Toronto som utvecklingen av den nya apparaten sker. Enligt ett pressmeddelande från universitetet handlar det om funktionell elektrisk stimulering av patienternas muskler. Kontrollerade "skurar" av elektrisk ström skickas genom huden och in i musklerna.

I pilotförsök testades apparaten på fem personer som hade fått en ryggmärgsskada 2 till 24 år tidigare. De förväntades inte kunna förbättras mer med vanlig rehabilitering än de redan hade gjort.

Under 12 till 18 veckor fick försökspersonerna terapi med funktionell elektrisk stimulering vid två till fem tillfällen i veckan. De fick också öva med sjukgymnaster och fick lära sig hur de skulle sätta igång sina muskler när de gick.

Försökspersonernas gånghastighet, steglängd och stegfrekvens ökade gradvis under terapin. Tio veckor efter avslutad terapi hade gångförmågan försämrats, men enligt forskarna var den ändå avsevärt bättre än före terapin. Nu planeras en liknande, men större, studie.

Den aktuella studien publiceras i nästa nummer av tidskriften Spinal Cord.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev