Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rysare vem som blir ordförande för Vårdförbundet

Publicerad: 20 februari 2008, 08:34

Valet av ordförande i Vård­förbundet ser ut att bli en ­rysare. Drygt hälften av de lokala avdelningar som Dagens Medicin har pratat med nominerar sittande Anna-Karin Eklund. Utmanaren Marina Olsson har något färre nomineringar.


Dagens Medicin har tidigare berättat att Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund har fått en utmanare inför valet av ny förbundsstyrelse vid kongressen i maj, se Dagens Medicin nr 7/08. Marina Olsson, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland och ledamot i förbundsstyrelsen, ställer upp som kandidat till ordförandeposten.

Jämnt mellan kandidaterna

Dagens Medicin har gjort en rundringning till Vårdförbundets avdelningar i landet för att undersöka vilken kandidat de har nominerat som ordförande i Vårdförbundet. Av dem som har svarat säger fyra att de har lagt sin röst på Marina Olsson. Det är Norr­botten, Örebro, Västmanland och Västra Götaland.

– Politiskt är det ingen skillnad mellan Marina Olsson och Anna-Karin Eklund. Vi har valt att nominera Marina utifrån den hon är som person, säger Anna Vellet, ordförande i Vårdförbundets avdelning Örebro.

I Västra Götaland lyfter man fram Marina Olssons ledaregenskaper.

– Hon är bra på kommunikation, skicklig på att arbeta process­inriktat och initierar förändringar, säger Sineva Ribeiro, vice ord­förande i Västra Götaland.

De som uppger att de har nominerat Anna-Karin Eklund är Dalarna, Stockholm, Gävleborg, Kalmar, Sörmland, Uppsala och Västernorrland.

– Vi tycker att det skulle vara olyckligt att byta mitt i en avtalsrörelse. Dessutom har Anna-Karin blivit en makt­faktor nu, säger Gunilla Nordström, ord­förande i Gävleborg.

I fredags, den 15 februari, var det sista datum att lämna in nomineringar till förbundsstyrelsen. Valberedningen arbetar nu med att ta fram sitt förslag till ny styrelse, som sedan väljs på kongressen den 13–15 maj.

Stefan Helte, Johan Nilsson, Gertrud Svensén

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev