Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ryskt universitet försvarar Macchiarini-anställning

Publicerad: 9 februari 2017, 13:14

Paolo Macchiarini.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Att den kontroversielle kirurgen Paolo Macchiarini börjat arbeta vid universitetet i Kazan resulterade i negativ medieuppmärksamhet i Ryssland. Lärosätet gick då till Macchiarinis försvar.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetPaolo Macchiarini

När Paolo Macchiarinis verksamhet i Ryssland blev mer känd i Sverige via SVT-dokumentären Experimenten blev den en starkt bidragande orsak till att ledningen på Karolinska institutet till slut tog sin hand från honom.

Också i Ryssland har medierna skrivit om den kritik som riktats mot den italienske kirurgen. Nyligen rapporterade den oberoende mediekanalen Svoboda om alla turer i en lång artikel.

Att Paolo Macchiarini nu forskar vidare vid universitetet i Kazan, i den centrala delen av europeiska Ryssland, har att göra med att relationerna inte fungerade i forskargruppen i Krasnodar, rapporterar Svoboda. Det var i Krasnodar, i södra Ryssland, som Macchiarini under åren 2012 till 2014 transplanterade plaststrupar till fyra patienter.

Paolo Macchiarini hade dock kvar ett forskningsanslag från den ryska vetenskapsakademin och togs i stället emot av universitetet i Kazan. Efter ytterligare medieskriverer har universitetet gått ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Paolo Macchiarini – antaganden och fakta”.

Forskaren får där själv berätta om de experiment med konstgjorda matstrupar på apor som han hans grupp höll på med och där resultaten beskrivs som mycket lovande.

Vidare ger han sin syn på det mycket uppmärksammade fallet med Julia Tuulik, en av patienterna som fick en ny strupe i Krasnodar. Enligt Macchiarini var hon betydligt sjukare än vad som framgick i SVT:s Experimenten; hon hade konstanta infektioner och problem med andningen vilka ledde till flera svimningar.

Att det skulle finnas fanns skäl att operera Julia Tuulik stöds i pressmeddelandet också av en kirurgkollega till Paolo Maccharini, Vladimir Parshin. Enligt honom var det mycket tveksamt om hon hade kunna fortsätta leva ”när det mesta av hennes luftstrupe var borta”.

Universitetet i Kazan använder även ett tidigare uttalande i rysk media från professor Bengt Gerdin, som i en utredning år 2015 kommit fram till att Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk i Sverige. Uttalandet handlar till viss del hans enmansutredning, men universitetet lyfter också fram att Bengt Gerdin inte utesluter en framtid för transplantationer med konstgjorda luftrör, trots att de kliniska försöken hittills misslyckats.

Natalia Granath har gjort research till artikeln.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

CARL-MAGNUS HAKE OCH NATALIA GRANATH

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev