söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S: Brist på öppenhet skäl riva kontrakt

Publicerad: 5 april 2013, 18:48

Socialdemokraternas beslut om vinster i välfärden blev en kompromiss. Det blir inget vinstförbud. Men Vårdföretagarna är trots detta mycket besvikna.


De ombud som hoppades på ett beslut om förbud mot vinstuttag i välfärden vädrade morgonluft inför kongressen. Men under mötet pågick intensiva förhandlingar för att nå en samsyn.

När partisekreterare Carin Jämtin presenterade partistyrelsens kompromissförslag grävdes alla stridsyxor ner. Kompromissen innebär något skarpare skrivningar än partistyrelsen först hade föreslagit. Möjligheten för privata företag i skattefinansierad verksamhet att ta ut vinster eller "göra andra former av värdeöverföringar" ska "avsevärt begränsas".

Men fortfarande handlar det om att vinstuttagen ska begränsas genom hårdare krav på kvalitet och bemanning i vård, skola och omsorg.  När det gäller skolan föreslås kommunerna få ett "avgörande inflytande" vid etableringar av friskolor. Men varken för vård, skola eller omsorg nämns några tak för vinsttuttag.

I debatten förklarade en efter en av vinstkritikerna att de ställde sig bakom kompromissen.

­ ­– Det har varit bra diskussioner, i det här partiet diskuterar vi frågorna, vi strider inte. Vi har kommit fram till en bra kompromisslösning, sade Joakim Sandell, delegationsledare för Skåne, ett av de distrikt som krävt vinstförbud.

En aspekt som lyftes fram i debatten var betydelsen av den öppenhet som Socialdemokraterna nu kräver av företag i skattefinansierad verksamhet. Företagens ekonomi ska redovisas ner på enhetsnivå. Landsting och kommuner ska ges möjlighet att bryta avtal med företag som inte lever upp till den öppenhet som krävs.

– Med vår nya politik kommer affärshemligheternas skugga vika undan. Jag har en särskild hälsning till de riskkapitalister som följer det här: Det kommer inte att vara en fri marknad att bedriva dålig skola, vård och omsorg och behålla vinsterna, sade Dag Larsson, oppositionslandstingsråd i Stockholm.  

Vårdföretagarna har funnits på plats under hela kongressen för att påverka och samtala med ombuden. De riktar skarp kritik mot den kompromiss som kongressen enades bakom.

– Redan det ursprungliga förslaget var ett slag mot valfriheten och det blir inte bättre med den här kompromissen som innebär en försämring på flera punkter, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna, till Dagens Medicin.

Han berättar att han redan fått reaktioner från oroliga medlemsföretag.

– Man öppnar för ett godtycke ute i kommuner och landsting när man ger de lokala politikerna makten att stänga ner företag. Det skapar en oro och en osäkerhet hos våra medlemsföretag när de inte vet vad ett maktskifte skulle betyda, säger Håkan Tenelius.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev