Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S i Stockholm presenterar egen statistik efter kökonflikt

Publicerad: 8 juni 2010, 13:03

S i Stockholm presenterar egen statistik efter kökonflikt

Foto: Illustration: Photos.com

Det politiska ordkriget om vårdköerna fortsätter. Nu presenterar Ilija Batljan (S) egen statistik om det som socialdemokraterna kallar ”köbluffen”.


Konflikten rör de särskilda vårdköer för frivilligt väntande som påverkar den officiella statistiken. Det handlar till exempel om patienter som tackat nej till tider för att de inte vill resa till ett annat sjukhus än sitt vanliga. Även de ska räknas, men siffror som ger hela bilden kommer inte att presenteras förrän efter valet.

Socialdemokraterna har antytt att detta är ett medvetet sätt att mörka från borgerligt håll.

Därför börjar Ilija Batljan, oppositionslandstingsråd i Stockholm, nu publicera egen statistik på sin blogg. Enligt den stod mer än 5 000 personer i två frivilliga köer i Stockholm i april. Dessa ingår inte i den officiella statistiken.

– Löftet om köfri sjukvård som landstingsledningen utfärdade 2006 ekar tomt. I stället har köerna till vården i Stockholm vuxit de senaste fyra åren, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) i ett pressmeddelande.

Den borgerliga majoriteten hävdar däremot att köerna är kortare i dag än när socialdemokraterna ledde landstinget för fyra år sedan, och att andelen frivilligt väntande är lägre i Stockholm än i flera andra S-styrda landsting.

– Socialdemokraterna lämnade över långa vårdköer och oreda i statistiken, och försöker nu dölja sitt totalhaveri med brösttoner mot oss i alliansen, som verkligen har åstadkommit skillnad. De griper efter halmstrån, säger biträdande sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Ilijas vårdforum (blogg med köstatistik)

Relaterat material

Batljan (S) anklagar SKL för borgerligt beställningsjobb

S kritiserar dolda vårdköer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev