Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S kritiserar dolda vårdköer

Publicerad: 3 juni 2010, 13:34

S kritiserar dolda vårdköer

Foto: Ylva Johansson (S).

Regeringen försöker medvetet dölja de verkliga vårdköerna till efter valet. Det hävdar Ylva Johansson, socialpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.


– Om man påstår att köerna minskat och att kömiljarden är en sådan succé så måste man också kunna visa det, sade Ylva Johansson vid en pressträff på torsdagen.

Kömiljarden infördes av den borgerliga regeringen 2008 och fördelas till landstingen efter hur hög andel patienter som fått vård inom de tidsgränser som satts upp i vårdgarantin. Det har tidigare visat sig att ett antal landsting har friserat sina siffror genom att föra över patienter till en kö för frivilligt väntande.

För att täppa igen detta kryphål kom regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överens om att samtliga köande ska ligga till grund för utbetalningar från kömiljarden. Därefter har SKL och regeringen ingått ett tilläggsavtal, som enligt Socialdemokraterna innebär att inga korrekta kösiffror kommer att redovisas förrän efter valet.

– Vi var i ett tidigt skede kritiska mot idén med dubbla köer. Regeringen har haft gott om tid på sig att rätta till det här, sade Ylva Johansson.

Socialdemokraterna föreslår nu att dagens kömiljard, som alltså fördelas efter antalet köande, ersätts med en garanti som bygger på andelen som får vård i tid. Dessutom vill partiet att det ska vara patientens sammanlagda väntetid, och inte de olika tiderna, för exempelvis besök och behandling, som ska ligga till grund för miljarden. Denna modell ska understödjas med speciella kontrakt där sjukvården förbinder sig att ge patienten alla nödvändiga insatser under en viss tid.

Relaterat material

Batljan (S) anklagar SKL för borgerligt beställningsjobb

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev