Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S nya gruppledare lovar tusentals nya händer i vården

Publicerad: 17 februari 2014, 13:47

Henrik Fritzon, nyvald gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Foto: Jens Ohlsson

Henrik Fritzon lovar 2 000 nya anställda inom vården i Skåne om hans parti Socialdemokraterna vinner valet. I helgen valdes han till ny gruppledare i regionen.


Henrik Fritzon går ut hårt i en debattartikel i Helsingborgs Dagblad där han skriver att det ska anställas mer personal inom vården och öppnas fler vårdplatser: ”Med ett socialdemokratiskt styre i Region Skåne och i riksdagen blir det ett resurstillskott till den skånska sjukvården som motsvarar cirka 2 000 nya anställda.”

I dag jobbar ungefär 32 000 personer för regionen, till största delen inom sjukvården.

Hur ska ni få ihop till 2 000 nya vårdanställda?

– Genom att vi tänker göra en skattehöjning i Region Skåne, som handlar om ungefär 40 öre. Det är där omkring det landar och det motsvarar ungefär 70 kronor för en medelinkomsttagare. För regionen är det väldigt mycket pengar: 900 miljoner kronor som vi i princip bara tänker lägga på sjukvården, säger Henrik Fritzon till Dagens Medicin.

Men kalkylen bygger på att S vinner riksdagsvalet också?

– Ja, sen vill S centralt lägga 2 nya miljarder på sjukvården som ska delas ut till landet. Det ger cirka 260 miljoner kronor till Skåne. Det ger totalt över 1,1 miljard kronor i ökade intäkter, vilket gör att vi kan öka antalet anställda.

Vilka yrkeskategorier är det som ska anställas?

– Så vitt jag bedömer alla. Läkare naturligtvis, men vi behöver också fler sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare.

Det råder ju brist på en del av dessa, så vad vill ni göra åt det?

– Den utmaningen förstår jag ju, det handlar inte minst om specialister som vi också behöver. Men jag tänker mig att vi genom en bättre personalpolitik ska bli en bättre arbetsgivare. Region Skåne har ett dåligt rykte i dag som arbetsgivare. Det är lång väg att ändra på det, men vi gör det på sikt.

Du lovar ett slut på omorganisationer också?

– Ja, absolut, det ska vara slut på omotiverade omorganisationer. Men så klart, även när vi styr kan det bli nya organisationer. Men vi ska vara väldigt varsamma med det.

Så den nya förvaltningsorganisationen kommer S låta vara?

– Det är åtminstone ganska sannolikt att vi inte ändrar i den förvaltningsorganisation som genomfördes nu.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev