Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S och mp: Tillåt alla receptfria medel i egenvårdsbutiker

Publicerad: 11 maj 2009, 13:15

Socialdemokraterna och miljöpartiet har flera invändningar mot regeringens förslag om receptfria läkemedel i handeln. Det står klart sedan partierna i dag blivit klara med en gemensam motion.


Motionen indikerar vilka ändringar som kan bli aktuella vid ett eventuellt regeringsskifte 2010.

Thomas Nihlén (mp), ledamot i socialutskottet, berättar för Dagens Apotek att oppositionen är kritisk mot regeringens huvudförslag på huvudsakligen fyra punkter.

– Först och främst vill vi tillåta mer receptfria läkemedel i handeln än regeringen. Vi tror att egenvårdsbutiker med hela det receptfria sortimentet, som har farmaceutisk personal på plats, kan vara ett viktigt komplement till handeln och apoteken. Att inte tillåta denna mellanform är ologiskt ur ett kundperspektiv, säger han.

Apoteket AB driver i dag ett stort antal så kallade apoteksshoppar med just denna inriktning. Dessa väntas antingen behöva stöpas om till fullskaliga apotek, eller inskränkas till att bara sälja de läkemedel som omfattas av den kommande så kallade OTC-listan, för att vara förenliga med den nya lagstiftningen.

Socialdemokraterna och miljöpartiet vill också att försäljning av läkemedel i handeln ska ske efter tillståndsgivning. Regeringen öppnar i propositionen för ett enklare ansökningsförfarande.

– Vi vill dessutom inte dela upp tillsynen och kontrollen. Läkemedelsverket bör få båda dessa uppgifter. Kommunerna bör inte vara ansvariga för kontrollen, som regeringen vill, säger Thomas Nihlén.

S och mp vill också ge kommunala och landstingsägda inrättningar, exempelvis vårdcentraler, rätt att sälja receptfria läkemedel på samma villkor som kommersiella aktörer.

– Nu avvaktar vi hur utförsäljningen av apoteken går. Om inte processen blir väldigt försenad så bör vi i oppositionen kunna berätta mer i detalj om våra intentioner för väljarna tidigt nästa vår, säger Thomas Nihlén.

Vänsterpartiet har dock inte ställt sig bakom motionen.

– De har har trots tidigare tecken på motsatsen nu valt att hålla kvar vid sin gamla linje, och vill inte se någon försäljning av receptfria läkemedel i butik. Här har vi lite att arbeta med, säger  Thomas Nihlén.

På torsdag, den 14 maj, ska propositionen om receptfritt i handeln behandlas av riksdagens socialutskott.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev