Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S och v förtydligar hot om att riva upp apoteksreform

Publicerad: 19 februari 2009, 12:29

Riksdagsledamöterna Ylva Johansson (s) och Elina Linna (v) upprepar i två debattartiklar i dag oppositionens budskap om att riva upp apoteksreformen vid en valseger 2010. Men det handlar inte om att återställa monopolet.


Enligt Ylva Johansson, som skriver i Svenska Dagbladet, är reformen ”riggad för att locka grossister och internationella apotekskedjor till landet”.

”Flera miljarder kronor kommer att rinna iväg i ökade läkemedelskostnader och slå ut annan angelägen sjukvård”, enligt Ylva Johansson.

Hon förtydligar dock oppositionens intentioner något jämfört med tidigare uttalanden. Ylva Johansson beskriver det inte som troligt att apotek kommer att köpas tillbaka, ”men reglerna för prissättning kommer att ändras radikalt och reglerna för vilka som får äga apotek kommer att ses över”.

Elina Linna (v), som liksom Ylva Johansson är ledamot i riksdagens socialutskott, driver samma linje i en debattartikel i tidningen Folket i Eskilstuna.

Hon kritiserar bland annat skrivningen i regeringens lagrådsremiss att handelsmarginalen "inte får vara väsensskild från den som apoteksbolag redovisar i andra jämförbara länder".

”Apoteket AB har idag ett påslag på 17 procent. Det kan jämföras med genomsnittet för apoteksbolagen i Europa som är 35 procent. Detta kommer enligt flera remissinstanser att leda till ökade kostnader”, skriver Elina Linna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev