Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S-ombud redo för strid om vinster

Publicerad: 3 april 2013, 06:00

”En sponsrad debatt” eller en ”pågående dialog”. Inför slaget om vinster i välfärden på den socialdemokratiska kongressen har det blivit debatt om debatten.


På fredag kväll avgör Socialdemokraternas kongress i Göteborg striden om vinster i välfärden. I ena ringhörnan står partistyrelsen med ett förslag som innebär hårdare krav på öppenhet och skärpt tillsyn för privata aktörer i skattefinansierad verksamhet. Men inget förbud eller tak för vinstuttag. I den andra ringhörnan står de ombud som stöder LO:s linje att i princip stoppa vinstuttag helt för privata aktörer med skattefinansiering.

En av de främsta debattörerna mot vinster i välfärd har varit Daniel Suhonen, chef för den LO-finansierade tankesmedjan Katalys. Han vill gärna lyfta fram vinstförespråkarnas ekonomiska motiv i debatten:

– Det finns en stor sponsrad samhällsdebatt. Det finns en sektor som kommer att tjäna miljarder om möjligheten att fortsätta att ta ut vinster finns kvar. Vi behöver inte risk­kapitalbolagen för att klara välfärden. Men de behöver välfärden för att klara att få in sina vinster.

Vårdföretagarna har pekats ut som den främsta lobbyorganisationen för vinster i välfärden. De föredrar att prata om en pågående dialog.

– Vi har träffat väldigt många betydelsefulla socialdemokratiska politiker. Framför allt är det våra medlemsföretag som har gjort det. Det är jätteviktigt att de här politikerna får komma ut och se hur verksamheterna fungerar hos våra medlemsföretag, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Han och en grupp från Vårdföretagarna kommer att vara på plats vid S-kongressen för att varna för konsekvenserna av ett vinstförbud:

– Den omedelbara effekten av ett nej till vinster skulle vara att många företag blir rädda för att expandera och nyanställa eftersom de inte vet vad som händer efter nästa val.

3 frågor till 4 ombud

1. Hur tänker du rösta på S-kongressen i frågan om vinster i välfärden?
2. Hur tror du att det går i omröstningen?
3. Finns det någon annan fråga som berör vården som du tycker är viktig på kongressen?

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd i Stockholm:

1. – Den frågan avstår jag från att svara på. Jag vet var jag står. Men vi ska försöka att samla oss kring en gemensam uppfattning i Stockholmsgruppen och då vill jag inte gå ut och säga något i förväg.
2. – Partistyrelsens förslag kommer inte att gå igenom. Det blir alltid kompromisser i den här typen av frågor.
3. – Vårt framtidskontrakt har lite för tunna skrivningar på välfärdsområdet. Jag kommer att ta upp förslag på skrivningar om jämlik sjukvård och skrivningar om att arbeta för att minska klasskillnader på hälsoområdet.

Denise Norström, landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland:

1. – Partistyrelsen har gjort en bra avvägning och jag är nöjd med deras skrivningar. Vi kommer fel när vi pekar ut privata entreprenörer som bovar. Det finns många eld­själar bland de privata entreprenörerna, som arbetar för patienternas bästa. Vi som har många privata entreprenörer i vården ser vilka konsekvenser som skulle uppstå om man skulle vrida tillbaka klockan på ett sådant sätt som vissa föreslår.
2. – I Mellansverige har vi pratat ihop oss och är överens och om vi får med oss Västsverige så tror jag att vi får en majoritet.
3. – Vi kommer stödja en motion om gratis glasögon för barn och en motion om att S-ledda kommuner och landsting ska gå före och se till att det finns hbt-kompetens.

Kenneth Andersson, ledamot i landstingsstyrelsen i Väster­botten:

1. – Jag åker till kongressen med ett ganska öppet sinne. Men jag har med mig LO:s inställning i den här frågan i bagaget. För mig är det en principiell och ideologisk fråga. De vinster som kommer från skattemedel ska återinvesteras i verksamheten. Jag har en känsla av att hela delegationen från Västerbotten är med på den vägen.
2. – Det är svårt att sia om det. Det viktiga är att det blir ett tydligt och klart beslut. Vi brukar lyckas hitta bra lösningar på de frågor vi bryter arm om.
3. – Vi ska ta ställning till ett framtidskontrakt där jag tycker att det är viktigt att vi får in skrivningar om satsningar på psykiatrin.

Anders Henriksson, landstingsstyrelsens ordförande i Kalmar:

1. – Det finns en frustration kring de här frågorna som vi måste ta på allvar. Jag tycker att partistyrelsen gör det och att de tagit fram ett bra förslag där de sätter fokus på den ilska och frustration som finns. Det är ett välbalanserat förslag. En majoritet i vår delegation känner sig trygga med partistyrelsens förslag.
2. – Min bedömning är att partistyrelsens förslag kommer att gå igenom på kongressen
3. – En viktig fråga är att vården ska byggas efter behov och då ska det inte vara möjligt att köpa sig förbi med privata vårdförsäkringar.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev