Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

(S)tämmer in i kritiken

Publicerad: 1 oktober 2014, 12:04

Den nya S-ledda regeringen kommer att skrota de nuvarande vårdöverenskommelserna. Det tror två ledande landstingspolitiker.


Det blir den nya rödgröna regeringen som får svara på Riksrevisionens rapport och kritiken mot de prestationsbaserade överenskommelserna. Lena Hallengren som den gångna mandatperioden varit sjukvårdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna vill inte svara på hur hon ser på rapporten. Hon skriver i ett sms till Dagens Medicin att hon avstår från att ge en kommentar och avslutar med att skriva ”på fredag finns en ny regering tillgänglig”. Hon är själv en av favoriterna till posten som socialminister i Stefan Löfvens regering.

Men två ledande socialdemokratiska landstingspolitiker stämmer in i Riksrevisionens kritik.

– Det behövs betydligt färre och mer långsiktiga överenskommelser som måste ta hänsyn till helheten. De här överenskommelserna har inte tagit hänsyn till de behov som har funnits, säger Anders Henriksson (S), landstingsråd i Kalmar.

Han säger inte helt nej till prestationsbaserade överenskommelser. Men vill att de i så fall ska bygga på andra principer än i dag.

– Om man ska ha prestationsbaserade överenskommelser så kan man fundera på om de ska utformas så att egna förbättringar premieras istället för att det handlar om jämförelser med andra landsting, säger Anders Henriksson.

Helene Hellmark Knutsson som är socialdemokratiskt oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting vill också skrota den nuvarande modellen.

– Det borde vara en stor överenskommelse istället för många små överenskommelser med små summor med pengar i varje. Det ska vara en stor långsiktig överenskommelse med fokus på att skapa en helhet i vårdkedjorna och en patientcentrerad vård, säger Helene Hellmark Knutsson.

Men inte heller hon utesluter att någon form av prestationsbaserade ersättningar kan finnas kvar även med en S-ledd regering.

– Det kan behövas en modell för att belöna dem som lyckas och lyfta fram goda exempel. Men hur en sådan modell ska se ut får vi diskutera framöver, säger Helene Hellmark Knutsson.

Relaterat material

Riksrevisionen: Systemfel ger kortsiktig vård

SKL öppnar för förändring 

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News