Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S: Undvik rättslig prövning

Publicerad: 7 mars 2009, 19:23

Socialstyrelsen bör snarast ta fram riktlinjer för vården av mycket för tidigt födda barn och annan etiskt svår sjukvård. Det anser Ylva Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson för s.


I en debattartikel i Dagens Nyheter pekar Hugo Lagercrantz, professor och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, på behovet av riktlinjer för dem som arbetar med mycket för tidigt födda barn.

­- Jag tycker att Hugo Lagercrantz har en viktig poäng i sitt resonemang. Vi har riktlinjer för våra stora folksjukdomar, vilket är bra. Men det behövs också för sjukvård som innebär svåra etiska överväganden, säger Ylva Johansson till Dagens Medicin.

Hon anser att sådana riktlinjer skulle ge läkare eller annan personal som ställs inför komplicerade situationer möjlighet att söka stöd och fatta riktiga beslut. Enligt Ylva Johansson skulle riktlinjer också, helt i linje med Patientsäkerhetsutredningens intentioner, göra att fokus flyttas från den enskilde läkaren eller sjuksköterskan till systemen i sjukvården.

- Riktlinjerna skulle till exempel kunna ange när det är rimligt att avsluta en livsuppehållande behandling, säger hon.

Vad anser du att socialminister Göran Hägglund (kd) ska göra nu?

- Ge direktiv till en utredning som kan ta fram riktlinjer och se över reglerna så att så få fel som möjligt som sker i sjukvården hamnar i rättssystemet.

I dag finns inga klara regler som styr när ett fel som begåtts hamnar i det rättsliga systemet eller bara behandlas av Socialstyrelsen och/eller Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Ylva Johansson vill dock inte se några regler som gör att felen aldrig kan bli en rättssak.

- Det kan ju trots allt finnas legitimerad personal som begår brott i tjänsten. Men generellt anser jag att för många misstag i dag blir prövade rättsligt, detta bör bara ske i ytterst sparsamt. Däremot vet vi ännu för lite om det aktuella fallet för att kunna säga om det ska prövas rättsligt eller inte, säger Ylva Johansson.

Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, säger till Dagens Nyheter att han är  litet förvånad  över att åklagaren Elisabeth Brandt, som leder utredningen kring barnet som avled på Astrid Lindgrens barnsjukhus, inte anlitat medicinsk expertis i utredningen. Ylva Johansson vill inte att krav införs på att åklagare måste anlita medicinska experter under exempelvis en förundersökning.

-  Jag tror inte att man ska reglera detta för mycket. Även om det ibland blir en förfärlig utgång är det viktigaste att inte kriminalisera en enskild person som agerat utifrån vad hon eller han uppfattat som rätt och riktigt, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev