Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S vill minska byråkratiskt krångel

Publicerad: 25 september 2013, 06:31

Magdalena Andersson (S).

Foto: Magnus Länje

Läkare och sjuksköterskor måste få mer tid till patienter och mindre till onödig byråkrati, anser Socialdemokraterna. De föreslår en vårdrevision i sin skuggbudget.


Den administrativa bördan är för stor på läkare och specialistsjuksköterskor, anser Socialdemokraterna. I värsta fall arbetar de direkt med patienter kring 35 procent av sin arbetstid. Därför vill Socialdemokraterna att staten, landstingen och de fackliga organisationerna gör en så kallad vårdrevision, skriver Svenska Dagbladet.

Revisionen ska kartlägga administrationen kring vården och bena ut vad som är nödvändigt och vad som är onödigt krångel och byråkrati.

– Inga nya blanketter, register eller rapportering som inte är dokumenterat nödvändiga ska införas. Administration som inte är lagstyrd ska ha samma krav på sig som behandlingsmetoder i sjukvården, att kostnaden är rimlig till nyttan och att tiden som används inte tränger ut annan viktig verksamhet, säger Magdalena Andersson (S) till Svenska Dagbladet.

S vill också att hanteringen av journaler och IT-system blir effektivare. Dessutom utesluter partiet inte att förslaget skulle innebära att vården måste anställa mer administrativ personal för att frigöra tid för vårdpersonal till patienterna.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev