tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

S vill satsa två miljarder på vården

Publicerad: 14 april 2014, 11:52

Socialdemokraterna vill satsa två miljarder kronor på att stärka sjukvården. Pengarna ska bland annat gå till att minska personalbristen och till en satsning på de mest sjuka äldre.


När Socialdemokraterna presenterade vårens skuggbudget var vården i fokus. Partiet vill skjuta till två extramiljarder till sjukvården under nästa år. Pengarna ska användas till att  vända personalbristen i landstingen . Som en del i detta vill partiet utöka antalet platser på barnmorskeutbildningarna med 100 platser per år redan från höstterminen i år. Regeringen har i sin vårbudget lovat 100 nya platser på barnmorskeutbildningen från hösten 2015 och ytterligare 50 platser från 2016.

De två miljarderna i S-budgeten ska också användas till en särskild satsning för de mest sjuka äldre. Alliansregeringens satsning på de mest sjuka äldre löper ut vid årsskiftet och några nya pengar har inte avsatts. Dessutom ska Socialdemokraternas två vårdmiljarder bland annat räcka till att stärka primärvården i glesbygden och till att arbeta för att korta väntetiderna på akuten i storstäderna.

Regeringen hade i sin vårbudget en satsning på två miljarder kronor under fyra år för att korta väntetiderna i cancervården. Någon sådan satsning nämns inte i det socialdemokratiska budgetförslaget.

Relaterat material

Mindre pengar till vården 2015

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev