Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

S vill slopa generikapengen

Publicerad: 28 maj 2010, 11:33

S vill slopa generikapengen

Ylva Johansson (S) är på krigsstigen mot prismodellen på apoteksområdet. Om socialdemokraterna får bestämma försvinner den så kallade generikatian.


Ylva Johansson, riksdagsledamot och socialdemokratisk talesperson i välfärdsfrågor, har tidigare antytt att hennes parti är missnöjt med den nya prismodellen på apoteksmarknaden.

I dag berättar hon att partiet vill förändra prissättningssystemet på läkemedels- och apoteksområdet helt och hållet.

Handelsmarginalen för apoteken förstärktes i fjol för att gynna företagande inom apotekssektorn, genom att apoteken får tio kronor extra per såld förpackning av generika eller originalläkemedel där patentet gått ut.

Dessa prishöjningar beräknas kosta samhället 400 till 460 miljoner kronor per år, kostnader som enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket sparas in genom ökad generikaförsäljning och andra aktuella åtgärder.

Nu står det klart att Socialdemokraterna vill ta bort ”generikapengen”.

– Jag tycker att den sticker i ögonen. Vi vill ändra hela prismodellen, alltså hur man ersätter apoteken, och vi vill ta bort tiokronan, säger Ylva Johansson till TT.

– Hela idén om att man skulle höja vinstmarginalen är absurd. Det finns ingen koppling mellan den extra tiokronan per förpackning och kravet på att apoteken ska sälja det billigaste läkemedlet. Det handlar bara om högre vinstmarginal för de privata bolagen. Vi vill ändra i prismodellen så det inte ska bli alltför dyrt för skattebetalarna, säger Ylva Johansson.

Socialminister Göran Hägglund (KD) varnar för att förslaget äventyrar de positiva effekterna med omregleringen.

– Det är helt fel medicin. Socialdemokraterna vill ta bort det som innebär att vi får fler apotek och en ökad användning av billigare läkemedel, vilket är positivt för konsumenterna och positivt för skattebetalarna. Om deras politik slår igenom blir det både en dyrare läkemedelsnota och färre apotek, säger Göran Hägglund till TT.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev