Nyheter
Så ändras yrkesrollen när farmaceuten blir digital
Publicerad: 13 november 2015, 13:01
Foto: Thinkstock
När allt fler läkemedel expedieras via nätet ställs nya krav på apotekare och receptarier.
Som Dagens Apotek har skrivit om flera gånger blir webben allt viktigare inom apotekssektorn. Samtliga apotekskedjor levererar receptbelagda läkemedel via webben och nätaktören Apotea, som endast säljer via webben, växer stadigt.
Den allt större andelen näthandel med läkemedel gör att fler farmaceuter enbart arbetar med webben som verktyg. Läkemedelsrådgivningen sker via mejl, chatt eller telefon. Annika Nordén-Hägg, ordförande för Sveriges Farmaceuters etikforum, ser en risk med att apotekaren eller receptarien inte har patienten framför sig när läkemedlet expedieras.
– Farmaceuten möter inte kunden öga mot öga och ser inte hur hon eller han agerar och reagerar på frågor. Som farmaceut behöver man ibland kunna fånga upp det som inte sägs, säger hon.
– Vi får nog vara inställda på att rollen förändras då det blir mer digitalt, men jag tror att man bör fundera över vilka risker den förändringen kan innebära.
Också Clary Holtendal, professionsutvecklare vid Sveriges Farmaceuter, ser en risk med att inte möta kunden och hon påpekar att det ställer särskilda krav.
– Att arbeta via webben kräver god förmåga att kunna tänka utanför ramarna och lösa problem, säger hon.
En annan risk som hon ser är att farmaceuterna blir osynligare när de gör allt jobb framför datorn och inte syns på apoteken. Men hon framhåller också att många apotekare och receptarier upplever fördelar med att expediera via nätet.
– Man hör ofta från de farmaceuter som arbetar via webben att de tycker att det är skönt att slippa ägna sig åt sådant som inte är farmaci, som kommersiella inslag som merförsäljning och säljtävlingar.
Frida Martinsson, kvalitetschef på Apotea, framhåller just att de farmaceuter som arbetar på nätapoteket inte behöver ägna tid åt att sälja.
– Våra farmaceuter arbetar enbart med läkemedelsrådgivning och läkemedelsexpedition så deras fokus är helt på användning av läkemedel, säger hon.
Enligt Frida Martinsson finns det möjlighet till en säkrare hantering och bättre rådgivning när läkemedel expedieras över nätet.
– Vid försäljning över nätet är kunderna mer benägna att öppna sig då det är mer anonymt och de inte har folk runt omkring sig som köar. Våra farmaceuter kan också gå igenom recept lugn och ro och kontakta kunden eller förskrivaren om det förekommer några tveksamheter.
Relaterat material
E-handeln spås växa kraftigt
Kedjor gör sig redo för nästa steg i e-handeln
Digitalt i fokus när Apoteket AB nyetablerar
SAMUEL LAGERCRANTZ