Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så arbetar Kronan med rekrytering

Publicerad: 19 december 2016, 08:58

Under 2016 har Kronans Apotek öppnat nio nya apotek och övertagit sex från Hjärtat. Dagens Apotek frågade Andreas Rosenlund och Gunilla Winlund om hur kedjan arbetar med rekrytering.

Ämnen i artikeln:

Kronans Apotek

– Vi brukar rekrytera i god tid när vi ska öppna ett nytt apotek.  Det finns helt klart en farmaceutbrist, så det är inget unikt för oss. På vissa ställen som Göteborg, Stockholm och Uppsala är det lättare än i övriga landet att rekrytera folk till apotek, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

– Storstäderna har farmaceututbildningar och förklaringen att det är enklare att rekrytera där kan vara att man vill stanna kvar på studieorten efter examen. Men många kan tänka sig att flytta till andra orter om de kan få ett garanterat bra jobb där, påpekar Gunilla Winlund, HR-direktör på Kronans Apotek.

Hur lockar ni ny personal att börja arbeta hos er?

– Vi hoppas att vårt företag som sådant lockar, att folk vill arbeta med vårt varumärke och är intresserade av Kronans Apoteks sätt att jobba. Vi har också olika typer av tjänster och erbjudanden till de anställda, som vi brukar diskutera vid nyrekryteringar. Exakt hur våra erbjudanden till anställda ser ut vill jag inte gå in på, säger Andreas Rosenlund.

Han nämner också att anställda kan få kompetensutveckling för att kunna gå vidare till att bli läkemedelsansvariga och apotekschefer. Men anställda kan också få den typen av tjänst och därefter kompetensutveckling för att klara rollen.

– Vi bedömer att läkemedelsansvariga får mer uppmärksamhet och ett bättre kompetensutnyttjande hos oss än hos våra konkurrenter. Vi arbetar också strategiskt med vårt egenvårdsprogram; vi lägger mycket tid och kraft på det, påpekar Gunilla Winlund.

Att Kronans Apotek har tre tydliga verksamhetsben – recept, hälsa och skönhet – kan också locka, tror de:

– Inom de områdena kan vi erbjuda vissa specialistroller för anställda. Andra områden som regional affärsutveckling, recept och it har lite mer kunskapstydliga karriärvägar där det krävs viss kompetens, fortsätter Andreas Rosenlund.

Anställda på Kronans Apotek har en ganska hög genomsnittlig anställningstid, enligt Gunilla Winlund:

– Jag har inte tittat på hur den siffran ser ut exakt. Men jag vet att många av personerna som anställdes 2010 när vi startade vår verksamhet jobbar kvar.

Kronans Apotek har i dag cirka 2 300 anställda.

Relaterat material

Kedjor vill slopa pappersrecept efter manipulation

BOEL HALLDÉN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev