Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så bör vårdcentralerna ersättas enligt Sfam

Publicerad: 9 maj 2014, 12:06

Foto: Photos.com

Antalet patienter som listar sig på en vårdcentral bör väga tyngre när det bestäms hur mycket vårdcentraler ska få i ersättning, anser Sfam.


Förra året fick styrelsen för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, i uppdrag vid fullmäktigemötet att ta fram ett policydokument om ersättningssystem som främjar en god kvalitet i primärvården. Nu har Sfam publicerat dokementet på sin webbplats och föreningen ska presentera det på Sfams kongress som pågår i Västerås nästa vecka.

I dokumentet slås det fast att ett ersättningssystem behövs och att alla ersättningssystem har både för- och nackdelar. För att minska nackdelarna rekommenderas en mix av flera olika komponenter som grund för ersättningen.

En av de åsikter som Sfam för fram är att kapitering, ersättning per listad invånare, bör utgöra en större del av ersättningen.  Åsikten kan ses som en kritik mot ersättningssystemet i Stockholm där en relativt låg grad av ersättningen baseras på hur många invånare som är listade på vårdcentralen. I stället utgör där antalet besök på vårdcentralen en större andel av ersättningen. I andra landsting, som Jämtland och Blekinge, utgör antalet listade patienter hela eller nästan hela grunden för ersättningen.

Om ersättning enbart baseras på antalet listade inåvnare riskerar det att tränga undan sjukare patienter. Sfam framhåller därför att det är viktigt att ersättningen viktas efter patienternas ålder, socioekonomi och vårdtyngd.

Läs policydokumentet här:

Ersättningssystem som främjar god vårdkvalitet i primärvården

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News