Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så firar Vitalis 15 år

Publicerad: 25 april 2017, 08:00

Över 4 000 besökare och 180 utställare räknar Vitalis med i år. Förra året kom 3 630 personer och 118 utställare till mässan.

Foto: Svenska Mässan/Anna Sigvardsson Högborg

E-hälsomässan Vitalis i Göteborg firar 15 år i år. Det görs med robotar, teater och en extra satsning mot kommunal sjukvård.


Ämnen i artikeln:

Vitalis

Precis som i fjol drog mässan i gång med sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) som inledningstalade på tisdagen. Under de tre dagar som mässan pågår väntas över 4 000 besökare och 180 utställare, vilket är rekord. De nordiska länderna dominerar förstås, men även representanter från bland annat Taiwan och Slovenien är på plats.

– E-hälsa och digitalisering inom vård och omsorg blir mer och mer aktuell och berör fler grupper, säger Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis.

En stor nyhet i år är framtidens intelligenta sjukhus som Vitalis har byggt upp på mässområdet: Två rum – ett patientrum och ett akutrum –  där skådespelare agerar läkare och patient. Varje halvtimme bjuds det sedan på teater. Olika scenarier spelas upp för att visa hur vården kan ta hand om patienter med hjälp av supersmarta, integrerade tekniska lösningar i en klinisk miljö.

– Vi har små guidade turer under skådespelet. Patienten har en åkomma och så visar man hur det kan fungera om allt är uppkopplat och fungerar tillsammans, säger Maria Sterner.

Det är första gången som något sådant här görs i Sverige och Europa, enligt henne. Konceptet är hämtat från den internationella e-hälsomässan Himss i USA.

– Vi samarbetar med organisationen som anordnar paviljonger där. Det är ganska komplicerat att få ihop de här scenarierna och det kräver djup insikt i hur man arbetar kliniskt, säger Maria Sterner.

Artificiell intelligens, AI, och robotteknik är fortsatt heta ämnen. På årets mässa visas bland annat nya hälsorobotar som hjälper till med påklädning och duschning. Vitalis gör också en extra satsning mot kommun och äldreomsorg. Smarta hem och boenden har fått en egen utställningsdel, med fokus på hur äldre kan bo kvar hemma längre och ändå känna sig trygga och ha distanskontakt med vården på nya sätt.

– Vi har försökt i många år att nå ut till kommunerna för de är en stor och viktig grupp där det finns mycket att göra. Befolkningen blir äldre och fler bor kvar hemma så man behöver nya former för vård och omsorg, bland annat inom hemtjänsten, säger Maria Sterner.

Från Göteborgs stad kommer en delegation på 100 chefer inom hemtjänsten till mässan medan Uddevalla kommun skickar 60 chefer inom socialtjänsten.

– Det är många stora delegationer i år. Det kommer bland annat 300 första linjen-chefer från Sahlgrenska och Närhälsan på torsdag. Oslo universitetssjukhus skickar också en stor grupp, säger Maria Sterner.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vitalis

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev