måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så giftig är landstingsdirektören

Publicerad: 5 mars 2014, 10:06

Uppsala läns landstingsdirektör, Eva Ljung, var en av 20 lokala Uppsalaprofiler som testade sitt blod inför seminariet Vägen till ett kemikaliesmart Uppsala.


Under tisdagen fick hon resultatet av provet.

– Det var ingenting som stack ut, alla värden låg under gränsvärdena. Däremot finns det inte gränsvärden på allt och då kan man ju inte veta hur skadligt det är, berättar hon för Dagens Medicin.

En sak som däremot skrämde henne var att studier som togs upp på seminariet visade att barn har högre halter av ämnena samt att ämnen som förbjöds på 40-talet fortfarande fanns kvar i deltagarnas kroppar.

– Ämnet Klordan som är förbjudet i Sverige hittades i blodet på många av oss som testades och det är lite läskigt att se, säger Eva Ljung.

Trots att vissa förbjudna ämnen fortfarande fanns kvar i blodet vill hon framhäva att värdena för många andra ämnen som blivit förbjudna drastiskt förbättrats.

– Det är positivt och visar att det finns hopp om vi reagerar.

Syftet med seminariet var att öka medvetenheten om hur kemikalier påverkar miljön och människors hälsa. Dessutom var tanken att deltagarna skulle inspireras till ställningstagande för en kemikaliesmart vardag. Det är något som Eva Ljung har gjort.

– Även om jag i och med mitt arbete är medveten har jag blivit snäppet mer medveten nu. Genom att lyssna på så många duktiga föreläsare hamnar informationen i frontalloben.

Seminariet arrangerades av Landstinget i Uppsala län, Länsstyrelsen i Uppsala län, Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala kommun samt Uppsala universitet.

Relaterat material

Landstingsdirektör får veta hur giftig hon är

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev