fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Så hjälper apotek till under brandarbetet

Publicerad: 7 augusti 2014, 11:06

Utsikten från Apotek Hjärtat i Sala är ett rökfyllt torg. Foto: Eva Sjöholm

Apotek Hjärtat i Sala bistår med apoteksprodukter till hjälparbetare som arbetar med att släcka skogsbranden .


– Vi erbjuder räddningsgruppen allt de behöver, som vätskeersättning, myggmedel, sårvård, ögonvatten och druvsocker, säger Eva Sjöholm, apotekstekniker på Apotek Hjärtat i Sala.

Alla produkter som räddningsgruppen behöver ges till dem gratis, berättar Eva Sjöholm. Det som gått åt mest är vätskeersättning och myggmedel.

– Brandmännen i skogen dricker mycket vätskeersättning och behöver en hel del ögonvatten för att skölja ögonen. Folk har också behövt tampas med myggen. I går var getingstick ett stort problem, och då gav vi ut Xylocain, en bedövande salva, säger Eva Sjöholm.

Enligt Eva Sjöholm är det svårt att säga exakt hur mycket produkter som apoteket gett ut, men kommer ihåg att de i går gav räddningsgruppen ungefär 30 paket myggmedel. Apoteket har även ökat på lagret av astmamedicin och kortisontabletter.

Människor har också kommit in på apoteket för att få information och råd, framför allt om röken. Vanliga frågor är om huruvida röken är farlig och vad man kan göra för att skydda sig.

– Vi håller dem lugna och ger information om att de inte ska gå utomhus när det är väldigt mycket rök, dricka vatten, skölja ögonen om de blir irriterade och uppsöka vård om de får stora besvär, säger Eva Sjöholm.

Det finns rök nära gallerian som apoteket ligger i. Tidigare har det varit tal om att stänga gallerian, men de kunde fortsätta hålla öppet eftersom röken lättade i går.

– Det luktar brandrök hela tiden, och ibland blir det helt igenbommat med rök. Det är fruktansvärt här, men som jag har upplevt det är alla väldigt hjälpsamma och de som kommit in som har behövt lämna sina hem är så lugna på något vis, säger Eva Sjöholm.

Eva Sjöholm berättar att Apotek Hjärtat i Fagersta bistår med samma typ av hjälp under arbetet med branden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev